НОВИНИ

Къде все още има проблеми с тока - министърът на енергетиката с актуална информация

живо изявление министъра енергетиката румен радев
bnt avatar logo
от БНТ
13:21, 29.11.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на енергетиката Румен Радев даде актуална информация за ситуацията с електропреносната мрежа след снеговалежа през почивните дни. Към 11 часа днес аварии има по електроразпределителните мрежи Запад и Север, по южната - няма.

  • Мрежа Запад

Работи се по отстраняването на повреди на 175 трафопоста в 68 населени места. 9507 са засегнатите абонати.

  • Мрежа Север

Работи се по отстраняването на повреди на 163 трафопоста в 58 населени места. Засегнатите абонати са общо 8234. Става дума за областите Габрово, Шумен, Търговище и Разград, частично в Силистра и община Горна Оряховица.

Близо 12 200 трафопоста са били засегнати след бурята в събота.

"Подредили сме местата така, че там, където има най-голям засегнат брой хора, да получат първи електрозахранване", каза Румен Радев.

Всички останали проблеми, включително по газопреносната мрежа и хранилището в Чирен, са отстранени, заяви министърът.

В енергийното министерство е започнал разбор на проблемите, възникнали при справянето с щетите от обилния снеговалеж. Министърът призна, че слабостите не са малко и настоява в срещите да участват представители на енергодружествата.

И Енергийният системен оператор, и трите ЕРП-та, опериращи на територията на страната, имат установени планове за действие при различни метеорологични условия, същото важи за регионалните им структури, поясни Румен Радев.

"По отношение на ЕСО имаме за всеки отделен експлоатационен район планове за действия при обилен снеговалеж, поледици и ураганни ветрове. Именно по тези планове се структурират аварийните или ремонтно-възстановителните групи. В същия аспект са развити такива планове и в ЕРП-тата. Освен екипите, които са организирани като аварийни служби, имаме мобилни и камерни лаборатории навсякъде, специализирана техника. На доста места има и договори с външни фирми за по-специална механизация".

Радев заяви, че ще свика допълнителна среща с представители на редица министерства - МРРБ, МВР, МОСВ, МЗ, МЗХ, тъй като има слабости в работата при справянето с кризи.

"Считам, че този формат на управление има смисъл не само, за да се бяга след вятъра, а превенцията да е в резултат на осъзнати слабости и планирани обмислени действия след това. Не да се оставят нещата на самотек година след година. Очевидно е, че сме в процес на сериозни климатични промени и не можем да се преструваме, че те не съществуват".

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паднала на пътя скална маса затруднява движението на проход "Предела"
Паднала на пътя скална маса затруднява движението на проход "Предела"
Нинова: Налагане на вето от президента върху бюджета е неприемливо
Нинова: Налагане на вето от президента върху бюджета е неприемливо