НОВИНИ

КЕВР проверява инвестициите на ЕРП-тата след проблемите с електропреносната мрежа

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
12:33, 29.11.2023
Чете се за: 02:05 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране извършва проверки на инвестициите правени от, енергоразпределителните дружества и налаганите им санкции. Това обясни председателят Иван Иванов по повод проблемите с тока в редица населени места след обилния снеговалеж от събота.

Извършват се проверки на инвестициите на ЕРП-тата от последните 6 години. Трите дружества са инвестирали над 1 милиард и 200 млн. лв., като най-голямата наложена санкция е от 2017 г. - 300 млн. лв. общо за трите ЕРП-та. Иван Иванов уточни, че оттогава досега инвестиционните планове се спазват все повече, съответно и глобите са много по-малки.

По време на заседанието стана ясно, че енергийното министерство отговаря за проверката на техническото състояние на електропреносната мрежа и то трябва да осъществява контрола при бедствия или военно положение.

"Когато има авария в срок от 2 часа в градските райони, трябва да се създаде организация за възстановяване, 4 часа в извънградските. Ако не бъде възстановен токът до 24 часа, дружеството заплаща еднократна компенсация от 30 лв. на всеки клиент. Ако прекъсването продължи над 36 часа, тогава за всеки последващ период от 12 часа се заплащат 20 лв. на всеки клиент и така - до възстановяването на захранването, с изключение на случаите, когато имаме форсмажорни обстоятелства", каза Иван Иванов.

Дали са извършвани редовни проверки от Министерството на енергетиката - предстои да разберем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха бедственото положение в Разградска област
Отмениха бедственото положение в Разградска област
Задържаха заподозрения за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев
Задържаха заподозрения за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев