НОВИНИ

Ще бъде ли приет бюджетът за здраве - ГЕРБ и ДПС настояват за корекции в законопроекта

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:14, 29.11.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината
  • Корекции в бюджета на здравната каса поискаха от ГЕРБ и ДПС след като вчера план-сметката не беше приета в комисия.
  • Тази сутрин премиерът Николай Денков предупреди, че политическите игри с бюджета за здраве са буквално опасни за здравето.
  • Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че централният бюджет ще бъде подкрепен, ако така продължава да се работи.

Неприемането на бюджета на НЗОК в комисия вчера е удар и по пациентите, и по лекарите, каза министър-председателят Николай Денков в началото на заседанието на Министерски съвет. От ГЕРБ и ДПС отвърнаха, че няма повод за притеснение - бюджетът на НЗОК ще бъде приет, но са нужни корекции.

Подробности вижте във включването на Милена Кирова

Двете партии не подкрепят идеята управлението на обществените поръчки за онколекарства да се прехвърлят към здравната каса.

От ГЕРБ са против и забраната болници да сключват договори с касата за нови дейности, както и забраната за разкриване на нови лечебни заведения.

"Ние не сме против бюджета. Има две неща в преходни и заключителни разпоредби, които ни смущават. Първото е, че се забранява за 2024 г. разкриването на нови болници и нови клинични пътеки и второто, което най-много ни смущава - че от принципала - министъра на здравеопазването обществените поръчки, за които имаме много съмнения - за онколекарства, отиват директно в касата. Нищо не бламираме. И трябва да дадем на касата да прави обществените поръчки и затова сме лошите. Няма да остане без бюджет здравната каса. Ще го решим в залата", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Има определени неща, разглеждаме ги - както ви казах, няма нищо фатално. Ще има бюджет здравната каса, да не се напряга прекалено премиера, да си върши другата работа, която не си я върши. Виждате какво се случва с хората, хората бедстват, 4 дена без електричество - той не работи нищо тоя човек", каза Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че централният бюджет ще бъде подкрепен, ако така продължава да се работи, защото финансовият министър Асен Василев е направил доста корекции в правилната посока, заедно с експертите на ГЕРБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За денонощие: Полицията в Бургас два пъти залови шофьор, употребил 3 вида наркотици
За денонощие: Полицията в Бургас два пъти залови шофьор, употребил 3 вида наркотици
Манчестър Юнайтед ще търси задължителен успех в Истанбул срещу Галатасарай в Шампионската лига, Реал Мадрид посреща Наполи
Манчестър Юнайтед ще търси задължителен успех в Истанбул срещу Галатасарай в Шампионската лига, Реал Мадрид посреща Наполи