Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 29.11.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето - буквално. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното заседание на Министерският съвет. Той определи неприемането на бюджета на НЗОК в две от ресорните комисии вчера като удар и по пациентите, и по лекарите.

Подробности вижте във включването на Николай Минков

Денков напомни, че планираният бюджет за здраве догодина е рекорден - с над 1 млрд. лв. повече от този за 2023, и възлиза на 8 млрд. лв.

"Приоритет са засилване на профилактиката, ранното диагностициране на хронични, онкологични и социално значими заболявания. Работи се по развиването на нови програми за ранно диагностициране на заболяванията. За всичко това има финансиране в бюджета", посочи Денков.

Държавата е поела ангажимент да увеличи заплатите на медицинските работници, да подобри условията за работа на младите специалисти и да търси решение на проблема с високата средна възраст на медицинските специалисти и недостига на кадри, каза още Денков.

Министър-председателят изтъкна, че електронизацията е друг основен приоритет, който ще гарантира изсветляването на системата - къде отиват парите ни и изнасят ли се незаконно лекарства. Затова електронизацията, включително и електронните рецепти, са ключова част от здравната реформа на правителството.

Друг приоритет е изсветляване на процесите в управлението на болниците като министърът на здравеопазването следва да мобилизира контролните си звена да осъществят контрол, а резултатите - навсякъде, където е възможно, да бъдат обявявани публично.

"Целта ни е дълбока реформа на здравеопазването, която ще сложи край на познатите проблеми. Това не става само с пари, но и с промени в управлението, контрола и увеличаването на прозрачността в здравната ни система. Надявам се, че заедно с народното събрание ще успеем да осъществим тази реформа. Без нея нищо друго няма значение", заяви премиерът.

Дневният ред на заседанието предвижда кабинетът да обсъди и одобри позицията на страната ни за участие в Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи, което ще се проведе на 5 декември в Брюксел.

Кабинетът ще разгледа още проект на Наредба за критериите, условията и реда за определяне на статут на домакинствата в положение на енергийна бедност и на статут на уязвими клиенти за снабдяване с електрическа енергия.

Проект на решение за одобряване на хуманитарна помощ под формата на доброволни вноски към международни организации на стойност 1 061 454 лева също е част от дневния ред на заседанието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бостън Селтикс, Ню Йорк Никс и Милуоки Бъкс се класираха за елиминациите на NBA in-season tournament
Бостън Селтикс, Ню Йорк Никс и Милуоки Бъкс се класираха за елиминациите на NBA in-season tournament
Освободиха жената с български произход, пленена от Хамас
Освободиха жената с български произход, пленена от Хамас