НОВИНИ

Освободената заложничка на Хамас с български произход е в болница в Израел

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
11:57, 29.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:55 мин.
По света
Слушай новината
  • Жена с български произход е сред освободените от Хамас тази нощ израелски заложници.
  • 54-годишната Мейрав Тал беше отвлечена на 7 октомври от кибуц Нир Оз заедно с приятеля си, който продължава да е в плен. Специално за БНТ доведеният ѝ баща потвърди, че Мейрав е на свобода и в момента е в болница. Жената, чийто баща е българин, прекара над 50 дни в плен на палестинската групировка.
  • Днес изтича шестият и последен ден от временното примирие между Израел и Хамас, но според преговорния екип от Катар, е много вероятно прекратяването на огъня да бъде удължено. Договорката между двете страни, изглежда, е за всеки освободен заложник да бъдат пускани на свобода трима палестински затворници.

Това е Мейрав Тал - една от 12-те заложнички, които тази нощ бяха освободени от Хамас. Баща ѝ е българин, но самата тя няма български паспорт.

На кадрите, разпространени от палестинската групировка тази нощ, се вижда как тя и останалите похитени слизат от микробуси и се отправят към представители на Червения кръст. Чуват се аплодисменти на палестинци.

В утрото на 7 октомври 54-годишната Мейрав и приятелят ѝ Яир били в дома си в кибуц Нир Оз - на 5 км от границата с Газа, когато са атакувани от бойците на Хамас. Около 9.20 часа жената изпраща гласово съобщение на сестра си, че в дома ѝ има терористи. Двойката се укривала в паник-стая, но когато след това с часове семейството не успява да се свърже с тях, става ясно, че са сред похитените от Хамас.

Дни по-късно близките ѝ я разпознават в едно от видеата със заложници, публикувани от групировката. Следват 7 мъчителни седмици на неведение.

В събота пред БНТ доведеният баща на Мейрав - Несим Алфандари, не беше оптимист за скорошното ѝ освобождаване.

"Не е толкова близко освобождението. Сега освобождават само деца с майки и много възрастни жени. А по-късно може да освободят и други. Засега са освободили малко хора от там. И те казват, че е като затвор. Намират се винаги под земята и се намират, пазени с оръжейни хора. Дават им да ядат - не много", казва доведеният баща на Мейрав - Несим Алфандари на 25 ноември 2023 г.

Впоследствие обаче Израел и Хамас се споразумяха да удължат временното примирие с още два дни. Така - в шестия и засега последен ден, Мейрав попада сред освободените.

Тази сутрин екипът ни повторно се свърза с баща ѝ, който потвърди, че тя е вече в Израел и в момента е настанена в болница. В деня на нападението освен нея и партньорът ѝ Яир, Хамас отвеждат в Газа и двамата му синове. Момчетата са пуснати в понеделник, но засега баща им остава заложник.

Сред останалите освободени от Хамас тази нощ са 17-годишната Мия Леймберг и майка ѝ Габриела, още 7 израелски и 2 тайландски гражданки.

От началото на примирието са освободени общо 81 заложници - 60 от тях от Израел. Отвлечени бяха над 240 души.

Договорката между Тел Авив и палестинските бойци изглежда е за всеки върнат заложник, да бъдат пускани трима палестински затворници.

Тази нощ от израелския затвор Офер излязоха още 30 жени и младежи, осъдени за нападения на Западния бряг.

Примирието изтича в 7.00 ч. сутринта утре. Според катарския екип преговарящи е много вероятно двете страни да се съгласят то да бъде удължено с още няколко дни.

По темата работят: Джанан Дурал и Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед ще търси задължителен успех в Истанбул срещу Галатасарай в Шампионската лига, Реал Мадрид посреща Наполи
Манчестър Юнайтед ще търси задължителен успех в Истанбул срещу Галатасарай в Шампионската лига, Реал Мадрид посреща Наполи
Реал Мадрид надви Макаби Тел Авив и продължава без загуба в Евролигата
Реал Мадрид надви Макаби Тел Авив и продължава без загуба в Евролигата