НОВИНИ

Как „Американската мечта“ променя хората?

Как „Американската мечта“ променя хората?
Снимка: Невена Рикова
bnt avatar logo
от БНТ
13:02, 05.11.2020
Чете се за: 02:34 мин.
Общество

Поредицата в подкаста на БНТ ще търси отговори с международните редактори Биляна Бонева и Милен Атанасов.

„Американската мечта“ е най-новата тема в подкаст поредиците на БНТ. Обществената телевизия е първата у нас, която активно развива този нов формат за актуални теми, а съдържанието може да бъде слушано по всяко време и от всяко място. Биляна Бонева и Милен Атанасов са едни от най-опитните международни редактори в нюзрума. Те ще търсят многообразните измерения на понятието, което съчетава спомени, придобит опит, конкретни съдби, сбъднати и несбъднати очаквания и личното усещане за успехи и разочарования. Как американската мечта променя хората – чужденци и граждани на САЩ и как я променят самите те? Поредицата от седмични подкаст епизоди ще проследи отговорите на тези въпроси от двете страни на океана, а какво мислят Биляна и Милен?

Епизод 1 на „Американската мечта“

Какво ще чуем в поредицата “Американската мечта”?

Биляна: Ще чуем разказите на хора с различни професии, на различна възраст и с различни националности. Всички те ще бъдат обединени от тяхното разбиране за американската мечта.

Милен: Понятието има безкрайно много измерения. Така че и на нас ще ни бъде интересно какво ще ни разкажат тези хора.

Защо темите, свързани с живота зад Океана, са интересни и важни за българската публика?

Биляна: Подкастът стартира в навечерието на изборите в САЩ. Но това е само повод. Имаме намерение да се разпрострем далеч отвъд политическия двубой.

Милен: Мен лично ме вълнуват дългогодишните истории на хората, които са готови да разкажат за своя живот както в Съединените щати, така и извън тях. Американската мечта не познава граници, сигурен съм.

“Американската мечта” донякъде е и кросмедиен проект - части от темите ще намират място в новините, но в основата си това ще е подкаст поредица. С какво подкаст формата ви привлича?

Биляна: Форматът ме изкушава с много възможности – свобода във всякакъв смисъл, осъществяване на бърз контакт, благодарение на новите технологии, лекота в общуването, от която всеки журналист може и трябва да се възползва. Мога да продължавам още дълго. Спирам дотук.

Милен: Накратко – ние също си имахме една медийна мечта като журналисти преди години. Да можем бързо и без много усилия да се пренасяме до различни и интересни точки на света, за да научим и опишем най-хубавите истории на хората. Е, това днес като че ли се получава. Дано да се хареса на публиката.

Какво ще чуем в първите епизоди на поредицата?

Биляна: Ще чуем разказа за американската мечта на една млада жена от Калифорния. Ще разберем за нейния път от софийската „Чистота“ до титлата професор в Калифорнийския университет.

Милен: Ще последваме и мечтите на хора, които гледат на Лос Анжелис отвисоко, които създават летящи таксита, които възпяват американската мечта от висотата на Балканите. Въобще – ще се стараем да създадем едно пъстро пространство, за да напомним, че светът е повече шарен, отколкото сив.

Премиерата на първия епизод на подкаста беше ден преди изборите в Съединените щати. По-различна ли ще е Америка след тях?

Биляна: Това ще разберем и ние от нашите събеседници в подкаста.

Милен: Ще подложим седмиците след изборите на проверка с автентичните разкази на нашите герои.

Има ли знак за равенство между Американската мечта и оптимизма?

Биляна: Едното може да бъде функция на другото. Оптимизмът е само част от мащабните мечти.

Милен: Аз никога не съм бил силен в решаването на уравнения. Но ми се струва, че двете понятия могат да прескачат от едната или от другата страна на знака за равенство.

А еднакви ли са измеренията ѝ за американците и за българите, които са потърсили късмета си в чужбина?

Биляна: И едните, и другите, не спират да мечтаят и да търсят по-доброто място.

Милен: Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му. Независимо от географското положение.

Освен “По света и у нас”, помним работата Ви и за проекта “Зелена светлина”. Ще продължите ли да се занимавате с теми, свързани с околната среда и иновациите?

Биляна: Тези теми на практика не спират да се занимават с нас. Постоянно ни дебнат и ни напомнят, че са част от най-динамичната и полезна ниша в новините по целия свят. Искаме или не – вече не можем да избягаме от тях. А ние не искаме.

Милен: Ние не спираме да се занимаване с тези теми. Стараем се да ги включваме в новините. Скоро стартираме седмичен петминутен формат, в който акцентът ще бъде Зелената европейска сделка. С надежда гледаме и към развиване на темите в подкаста на БНТ.

Къде и как потребителите могат да слушат “Американската мечта”?

Биляна: Подкастът е достъпен в официалните канали на БНТ. А те не са един и два.

Милен: Всички епизоди на поредицата „Американската мечта“ може да слушате в Spotify, Аpple Podcasts, Google Podcasts, Soundcloud, както и на обновените сайтове www.bnt.bg и www.bntnews.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Братя Хачатрян с тежки наказания заради корупция в тениса
Братя Хачатрян с тежки наказания заради корупция в тениса
Времето до края на деня остава почти без валежи
Времето до края на деня остава почти без валежи