НОВИНИ

Как Амстердам посрещна Олимпийските игри през 1928 година

Олимпийският огън е запален за първи път на олимпийския стадион в Амстердам. Това се случва на 28 юли 1928 година.

амстердам посрещна олимпийските игри 1928 година
bnt avatar logo
от БНТ
11:25, 25.12.2023
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Амстердам е един от градовете, които ентусиазирано кандидатстват за домакин на олимпийски игри през 20-те години на 20 век. Столицата на Нидерландия отстъпва пред Антверп през 1920 и Париж 1924, за да приеме най-накрая игрите на деветата олимпиада.

Олимпийският огън е запален за първи път на олимпийския стадион. Това се случва на 28 юли 1928 година в Амстердам, като пламъкът в олимпийския жертвеник гори до края на игрите. За първи път парадът на нациите започва с представителите на Гърция - люлката на олимпийските игри и завършва с тима на домакините - традиция, която продължава и до днес.

Игрите са открити от Принц Хендрик, защото неговата съпруга Кралица Вилхелмина е на почивка в Норвегия и не иска да прекъсне пътешествието си. Смята се, че тя не е била особен привърженик на олимпийските игри, намирайки ги за езическа проява. Това е едва втори път, в който официален старт на игрите не е даден от Държавния глава, след Сейнт Луис 1904, когато ги открива кметът на града. Деветите игри са първите с фиксирана продължителност от 16 дни.

Това е олимпиадата, в която няма откроила се една конкретна спортна звезда, като може да се отбележи, че с най-много отличия - 3 златни и 1 сребърно е швейцарският гимнастик Жорж Миез - шампион в многобоя, отборното и на висилка.

Иначе в Амстердам последния си девети златен медал печели Пааво Нурми - на 10 метра. Американският плувец Джони Вайсмюлер отново е на олимпийската арена, като триумфира с нови две титли - на 100 метра свободен стил и със щафетата на 4 по 200 свободен стил.

Женската атлетика и отборна гимнастика имат олимпийски дебют, въпреки доста сериозната съпротива - едва пет атлетически старта са въведени за жените и в знак на протест срещу това ограничение британският женски тим решава да бойкотира игрите.

В Амстердам се провеждат конкурси по изкуства в пет категории - архитектура, живопис, скулптура, литература и поезия, но от МОК не ги смятат в олимпийската програма и не се връчват олимпийски медали.

Откъс от предаването "Истории от Олимпийските игри", което се излъчва по БНТ 1 всеки петък от 15:30 ч.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските моряци от "Верила" са единствените задържани за намерения кокаин
Българските моряци от "Верила" са единствените задържани за намерения кокаин
ФИФА може да отстрани Бразилия от международни състезания
ФИФА може да отстрани Бразилия от международни състезания