НОВИНИ

Как да гласуваме по настоящ адрес на местния вот през октомври

bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 03.10.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Местни избори 2023
загубен гласът около избиратели варна заради проблем машините
Слушай новината

На местния вот на 29 октомври гражданите могат да гласуват по настоящ адрес, когато постоянният и настоящият адрес са в различни населени места, съгласно Изборния кодекс. Условие за вписване на избирателя в избирателен списък по настоящ адрес е регистрацията на настоящия адрес в съответното населено място да е извършена най-малко 6 месеца преди изборния ден - 28.04.2023 г.

Крайният срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес е 14 октомври, съгласно хронограмата на Централната избирателна комисия за предстоящите избори.

Искането се прави писмено до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник. То съдържа единния граждански номер (ЕГН) на избирателя, вида и номера на документа му за самоличност и подпис.

Гражданите могат да подадат и електронно заявление за гласуване по настоящ адрес, ако регистрацията на настоящия адрес в съответното населено място е извършена най-малко 6 месеца преди изборния ден - 28.04.2023 г. и населеното място от регистрацията им по постоянен адрес към същата дата е различно, чрез интернет страницата на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Списъците се съставят поотделно за всяка избирателна секция по постоянния адрес на избирателите и включват българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден; не са поставени под запрещение; не изтърпяват наказание лишаване от свобода; имат адресна регистрация по постоянен адрес на територията на съответната община (населено място) към 28 април 2023 г. включително (6 месеца преди изборния ден) и имат настоящ адрес на територията на България към 28 април 2023 г.

В част втора на избирателните списъци се вписват гражданите на друга държава членка на Европейския съюз, подали в срок до 40 дни преди изборния ден декларация по образец, че желаят да бъдат вписани в избирателен списък. Имената на избирателите се записват по азбучен ред, като се включват данните за гражданството им и адресът на пребиваване на територията на съответното населено място.

Гражданите, подали заявление за гласуване по настоящ адрес, могат да направят справка за адреса на избирателната секция в данните от окончателните избирателни списъци за гласуване след 17.10.2023 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банери забраняват производството на фентанил в Мексико
Банери забраняват производството на фентанил в Мексико
Победи за Симон Антони Иванов и Габриел Донев на международния тенис турнир в Пазарджик
Победи за Симон Антони Иванов и Габриел Донев на международния тенис турнир в Пазарджик