НОВИНИ

Как да направим маската си по-ефективна срещу COVID-19?

направим маската ефективна covid
bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 09.06.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва хората да добавят поне още два слоя към маската си за лице, за да избегнат по-сигурно новия коронавирус, съобщава "Медикал Дейли".

Решението идва, след като изследователите откриха, че маски с три слоя тъкани могат да помогнат за намаляване на предаването на COVID-19, дори и в затворени пространства.

СЗО наскоро актуализира своите насоки за използване на маски за лице въз основа на новото проучване. Организацията заяви, че домашно измайсторените, или закупени от магазина маски за лице, могат по-добре да блокират коронавируса, ако материалите включват вътрешен слой, който абсорбира, среден слой за филтър и външен слой, направен от неабсорбиращ материал.

Трите слоя могат да "осигурят механична бариера", заяви Мария ван Керхове, епидемиолог и технически ръководител на СЗО по COVID-19.

Насоките за маска за лице включват и зоните, в които хората винаги трябва да носят покрития за лице, поради повишения риск от излагане на коронавирус. Тези места включват хранителни магазини и обществен транспорт, където физическото разстояние е трудно постижимо.

СЗО подчерта също, че хората със съществуващи здравословни проблеми, а и тези над 60 години, трябва да носят обезателно медицински маски. Това е така поради тяхната потенциално по-слаба имунна система, която може да позволи на вируса лесно да зарази организма им.

Всеки човек, който използва перящи се или домашни маски за лице, трябва редовно да почиства материала.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви, че маските могат да бъдат замърсени с коронавирус и хората могат лесно да го получат, когато коригират покритието върху лицето си или го свалят и слагат непрекъснато.

СЗО все пак заяви, че хората не трябва да разчитат в голяма степен на маските за лице, въпреки че са ефективни за намаляване на риска от заразяване или разпространение на COVID-19. Организацията заяви, че само маските не могат да спрат разпространението на вируса – хората трябва да останат у дома и да избягват излизането, ако не е наложително.

"Маските не са заместител на физическата дистанция, хигиената на ръцете и други мерки за обществено здраве. Маските са от полза само като част от цялостен подход в борбата срещу COVID-19", каза Гебрейесус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов говори по телефона със секретаря по търговията на САЩ Уилбър Рос
Борисов говори по телефона със секретаря по търговията на САЩ Уилбър Рос
Румен Радев: Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-убедително от неговите обвинители
Румен Радев: Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-убедително от неговите обвинители