НОВИНИ

Как изглежда напълно новата екипировка на Сухопътните войски

Николай Минков
от Николай Минков
13:11, 06.05.2022
12581
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

С ускорени темпове продължава модернизацията на Сухопътните войски. Успоредно с мегапроектите по закупуване на нови бойни машини и артилерийски системи, модернизацията на базовия ни танк Т-72, от близо половин година войниците, сержантите и офицерите са снаражени с напълно нова лична екипировка по най- високите стандарти на НАТО. Какво представлява тя и какви нови възможности дава на личния състав за изпълнение на бойни и учебни задачи, отговорите потърси репортерът в униформа, капитанът от резерва Николай Минков в 61-ва механизирана бригада в Карлово.

Това е напълно новата екипировка на Сухопътните войски. Тя се състои от нов модел каска, с прибор за нощно виждане, тактическо елече и тактически колан. Не на последно място имаме и модифициран автомат "Калашников", позволяващ монтирането на лазарен прицел, дневен мерник, телескопичен приклад и ръкохватка, позволяваща водене на точен огън.

Тактическото елече има четири джоба, побиращи 8 пълнителя за автомат. Отделения за противогаз и медицински пакет. Сгъваема лопатка.

"Доволен съм, че успяхме да махнем сумката, която се влачи последните 80 години", заяви генерал-майор Махаил Попов, командир на Сухопътните войски.

Новият тип каска, освен високото ниво на защита, съчетано с анатомична конструкция, даваща комфорт на военнослужещия, предлага и допълнителни функции.

"Новата каска е приспособена с лайсни, които позволяват най-вече прикачването на допълнителни модули. В момента сме с нощен визьор. Досега Сухопътните войски бяха слепи нощем. Благодарение на нощния визьор ние можем да изпълняваме нашите бойни и тактически задачи безпроблемно", допълни редник Андонов.

Сухопътните войски вече имат сключено рамково споразумение и два договора за доставка на индивидуални средства за балистична защита - каски и бронежилетки.

"Във времето ще преценим какви допълнителни елементи за закрепване ще са необходими - според отзивите, които получаваме от войските. Хубавото е, че индивидуалната екипировка се използва не само по време на учения. Тя се използва и при даване на наряди, което улеснява военнослужещите, когато са на наряд, особено тези, които дават въоръжен наряд", поясни генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътните войски.

Редник Мария Ганчева вече няколко месеца е снаражена с новата екипировка. Имала е възможността многократно да я тества по време на полеви занятия и при наряд.

"Новата екипировка е много удобна. В сравнение със старата екипировка при тази тежестта е разпределена по цялото тяло, не натоварваме само една определена зона. Много лесно регулируема. По-маневрени сме с нея", добави редник Мария Ганчева.

"Екипировка има за всички, от мен до последния войник в Сухопътни войски. Със сигурност във времето ще направим допълнителни поръчки, тъй като твърдо се надявам личният състав да продължи да се увеличава, но всеки ще бъде оборудван с нея", подчерта още
генерал-майор Михаил Попов.

Командването на Сухопътните войски работи и за модернизация на базовия автомат "Калашников".

Първите отзиви от подобренията са повече от позитивни.

"Новият оптически прибор служи за водене на точна, прецизна стрелба до 50 метра и далекобойност до 300 метра", заяви Огнян Методиев.

Телескопичният приклад дава възможност за индивидуална настройка спрямо анатомичните данни на всеки отделен войник.

Командването на Сухопътните войски има амбицията до края на годината да сключи рамково споразумение с фирма изпълнител за пълна модернизация на автомат "Калашников".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделският министър: Няма опасност страната да остане без хляб
Земеделският министър: Няма опасност страната да остане без хляб
Карлос Алкарас е най-младият 1/4-финалист на турнира в Мадрид
Карлос Алкарас е най-младият 1/4-финалист на турнира в Мадрид