НОВИНИ

Как КЕВР използва статистиката, за да формира цената на водата - НСИ с упреци към енергийния регулатор

кевр използва статистиката формира цената водата нси упреци енергийния регулатор
bnt avatar logo
от БНТ
16:06, 04.12.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

КЕВР използва неточно данните на НСИ като аргумент за формиране на цената на водата. Това става ясно от отворено писмо от директора на Националния статистически институт доц. Атанас Атанасов до председателя на КЕВР Иван Иванов.

Директорът на НСИ твърди, че Ивайло Касчиев, директор на дирекция „Водоснабдителни и канализационни услуги“ в КЕВР е направил невярно твърдение, а именно, че Националният статистически институт нееднократно е посочвал, че единственият източник на информация за доходите на домакинствата е изследването „Доходи, разходи и потребление на домакинствата“.

"Друг странен за мен факт е, че Комисията за енергийно и водно регулиране просто решава, че при определянето на цената на водата ще използва като отправна точка цените на строителните продукти и го нарича „инфлация при строителството“, като за пореден път не се съобразява с мнението на експертите", посочва доц. Атанасов.

Националният статистически институт разполага с необходимите и достатъчно точни данни, които да послужат за адекватно определяне на цената на водата, заявяват от НСИ.

Допълват, че нееднократно в годините са изявявали готовност да проведат работни срещи за обсъждане на промени в нормативните документи на КЕВР, но тези предложения са оставали без отговор.

"Все още смятаме, че това е осъществимо, още повече, когато става въпрос за социалната поносимост на цената на ВиК услугите за новия регулаторен период 2022-2026 г", се казва в писмото.

Копие от писмото е изпратено и до омбудсмана проф. Диана Ковачева.

Пълният текст на писмото вижте тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НБЛ и БФ Баскетбол със съвместна инициатива за ограмотяването на клубовете на тема уреждането на мачове
НБЛ и БФ Баскетбол със съвместна инициатива за ограмотяването на клубовете на тема уреждането на мачове
Гергана Топалова загуби в първия кръг на турнир в Дубай, Шиникова премина успешно през квалификациите
Гергана Топалова загуби в първия кръг на турнир в Дубай, Шиникова премина успешно през квалификациите