НОВИНИ

Как Марсилия ще посрещне олимпийския огън през пролетта на 2024 г.

През 2024 г. Марсилия ще има честта и щастието да бъде първият град, който посреща олимпийския огън на френска земя

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
11:08, 15.02.2023
Чете се за: 06:37 мин.
Спорт
марсилия посрещне олимпийския огън пролетта 2024
Снимка: twitter Paris 2024
Слушай новината

През пролетта на 2024 г. щафетата на олимпийския огън от Париж 2024 ще започне пътуването си през Франция, започвайки от Марсилия, градът домакин на състезанията по ветроходство и на срещи от футболния турнир. След като бъде запален на мястото на древните олимпийски игри в Гърция - Олимпия, огънят ще отпътува към Атина. От Атина олимпийският огън ще бъде пренесен в Марсилия на борда на величествения тримачтов кораб Белем. Старото пристанище в Марсилия обещава да посрещне олимпийския огън с фанфари, преди да тръгне на пътешествието си из Франция. Традиция, върху която Париж 2024 ще постави своя собствена роля.

ПЪТЯТ НА ОЛИМПИЙСКИЯ ОГЪН

Щафетата с олимпийския огън е ключова традиция на Игрите, символизираща мира, единството и приятелството между хората. Преди всяко издание на Игрите, церемонията по запалването на огъня се провежда в храма на Хера в Олимпия, Гърция, в знак на почит към древните олимпийски игри. Свещеният пламък се запалва от слънчевите лъчи и след това се носи от факела. От Олимпия множество факлоносци, ще се редуват, за да носят факела първо до Атина и след това по пътя му до Марсилия. В края на своето пътуване олимпийският огън ще бъде запален по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри, която след това ще бъде обявена за открита.

Домакините на игрите вярват, че пътуването на огъня през Средиземно море ще напомни на истински омиров епос, пренасяйки пламъка от дома на древните игри в страната на светлината.

Пълните подробности за маршрута на щафетата с огъня ще бъдат разкрити през май 2023 г.

ИСТОРИЯТА

Исторически градовете Атина и Марсилия са неразривно свързани от древното си минало и влиянието си върху средиземноморския регион. Марсилия е бивша гръцка колония и най-старият град във Франция, а днес се слави като град с богата спортна култура.

МАРСИЛИЯ И ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ

Марсилия ще има ключова роля по време на Игрите със своите спортни обекти, отбелязват организаторите. На стадион "Марсилия" ще се провеждат футболни мачове, а на пристанището "Марина" ще са ветроходните събития.

По време на Игрите пристанището на града ще бъде и дом на Макси Банк Попюлер XI - изключителна яхта, предназначена за невероятни приключения, която ще предизвика възхищението както на любителите на ветроходството, така и на минувачите.

ОРГАНИЗАТОРИТЕ

През лятото на 2024 г. Марсилия ще бъде домакин и на множество съпътстващи събития, по време на които всички ще се насладят на атмосферата, която носят Олимпийските игри, изтъкват организаторите на Париж 2024.

Тони Естанге, президент на организационния комитет Париж 2024 обяснява ролята на Марсилия в Игрите.

"Париж 2024 избра град Марсилия по много причини, някои исторически, някои символични, някои географски. Ключовата роля, която спортът заема в града и в сърцата на неговите жители, беше решаващ фактор. Затова решихме Марсилия да домакинства на ветроходните и на футболни състезания. Ние сме особено щастливи да видим олимпийския огън в Марсилия, защото това е град, който отразява образа на Игрите: популярен, празничен, топъл и мултикултурен. През пролетта на 2024 г. не само пламъкът ще пристигне в Марсилия: самите игри ще се завърнат във Франция, 100 години след последното лятно издание!“, обяснява Тони Естанге.

Беноа Паян - кмет на Марсилия изразява задоволството си, че Марсилия ще бъде част от Олимпийските игри следващата година.

"За град Марсилия е радост да бъде част от първата фаза от пролога на олимпийския огън и да отпразнува със света пристигането му във Франция. Посрещането на факела ще бъде възможност за хората от Марсилия да се съберат, да усетят енергията и да споделят голямо популярно събитие на старото пристанище. Това глобално събитие ще позволи на всички да споделят радостен момент на приятелство и солидарност“, отбелязва градоначалникът на Марсилия.

Рено Мюсьолие е президент на Регионалния съвет на Прованс-Алпите-Лазурен бряг и заместник-председател на регионите на Франция. „Тук в нашия регион се случва нещо историческо. Ще покажем на целия свят, че Южна Франция е подходяща сцена за игрите. Нека с гордост приветстваме олимпийския огън, който ще освети емблематичните забележителности на нашия регион преди началото на ветроходството и футбола. Това е Южна Франция!“, заявява Муселие.

Автор Вяра Илиева

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БОК събира младите спортни таланти на България в Осогово и Чепеларе
БОК събира младите спортни таланти на България в Осогово и Чепеларе
Милуоки надви Бостън в оспорвано дерби на Изток
Милуоки надви Бостън в оспорвано дерби на Изток