НОВИНИ

Как може да отглеждаме сами плодове и зеленчуци в града

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:54, 01.10.2020
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Тази вечер от 18:30 в "Маймунарника" в Борисовата градина ще бъдат представени постиженията на инициативата за развитие на градско земеделие в столицата. На събитието ще бъде показана картата за потенциални общински терени, подходящи за градско земеделие. Тя е реализирана заедно с общинското предприятие "Софпроект".

Даяна Николова, "Софпроект": Това е резултатът от дълга съвместна работа. Първо изготвихме механизъм за проучване на терените и от какво има нужда, за да е успешна една зеленчукова градина - ослънченост, свободно място.
След това установихме, че терените на територията на Столичната община са много и затова решихме да пробваме само с такива, които са общинска-частна собственост. Проучихме да няма застрояване, да не е твърде близо до сградите, да е слънчево. Вече финално са избрани 65 терена, за които може да се предприемат действия и да се превърнат в споделени зеленчукови градини.
Освен терени, са необходими и доброволци - група от хора, които искат да поддържат мястото заедно. Всички 65 терена са обходени и на живо, за да се види дали наистина за подходящи за градско земеделие. Ще бъде представен и наръчник за създаване на споделена зеленчукова градина, както и видеа, свързани с дейността на инициативата.

Повече за инициатива и подробности как може да се включите може да видите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Това са отборите, които ще оформят групите в Шампионската Лига
Това са отборите, които ще оформят групите в Шампионската Лига
В Деня на музиката: Всеки русенец може да стане диригент на концерт
В Деня на музиката: Всеки русенец може да стане диригент на концерт