Как се разпределят мандатите в 46-ото Народно събрание?

от БНТ
06:05, 15.07.2021
12778
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Половин час след полунощ, след дълго заседание, Централната избирателна комисия публикува резултатите и разпределението на мандатите в 46-ото Народно събрание.

Според решението на комисията "Има такъв народ" ще бъде представена с 65 депутатски места в новия парламент. ГЕРБ-СДС с два по-малко - 63. За третата политическа сила - БСП - 36, "Демократична България" разполага с 34 депутатски места, а Движението за права и свободи - с 29. За най-малката партия в новия парламент - "Изправи се! Мутри вън!" - мандатите са 13.

След направените проверки и отстраняване на грешките действителните гласове са 2 440 419.

35201 избиратели са гласували с "не подкрепям никого." Няма да има независими народни представители. За да бъде прескочена 4-процентната бариера са необходими 109266 гласа.

След дълги дебати ЦИК уважи искането на Бойко Борисов да излезе от листата на парламентарната група и той няма да бъде депутат.

От ангажимента да бъде народен представител беше освободен и новият кмет на Благоевград Илко Стоянов.

До решението се стигна след спорове в комисията и повторно гласуване. Така отказалите се са още: Николай Колев от ДПС за район Стара Загора и Григор Горчев от ГЕРБ-СДС за район Плевен.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протести срещу задължителната ваксинация във Франция и Гърция
Протести срещу задължителната ваксинация във Франция и Гърция
84 са новите случаи на коронавирус в страната
84 са новите случаи на коронавирус в страната