НОВИНИ

Любомир Станиславов в "Бизнес.БГ": Безопасността на електромобилите ще бъде много голяма

bnt avatar logo
от БНТ
21:44, 14.07.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Нов инвеститор, нов завод за електромобили. Свежа инвестиция, която провокира и много скептични коментари. Компанията е от Германия, ще ползва базата на стария машиностроителен завод Балкан в Ловеч. Инвестицията е за 140 милиона евро и след 2 години у нас ще бъдат произвеждани коли на всеки 15 минути.

Оказва се, че извън добрата новина за разкрити нови работни места, технологията, която ще бъде интегрирана в новия завод, има общо с технологията, прилагана от гиганта "Тесла". Пробегът на колите ще е до 200 км, а те ще може да се зареждат дори и в обикновен контакт. Българската база ще е много по-голяма от завода на фирмата в Гърция, където само се сглобяват автомобили.

Изпълнителният директор на компанията инвеститор Любомир Станиславов уточни в предаването "Бизнес.БГ", че при пълно натоварване този завод ще може да произвежда по един автомобил на всеки 10 минути, пробегът ще бъде до 240 км и инвестицията най-вероятно ще надхвърли 140 млн.

"Нашата цел в момента е основно да успеем да изградим този завод и той по най-бързия начин да може да заработи", каза той.

По думите му в автомобилната индустрия в момента са случват три големи революции - първата са електрическите автомобили, втората са автономните автомобили, а третата революция е по-незабележима - "това е една невидима надпревара, при която автомобилните производители се опитват да преосмислят класическия автомобилен завод".

Електромобилите ще се произвеждат по най-модерната технология.

"Тези коли са изработени почти изцяло от алуминий, цялата носеща конструкция е от алуминий, т. нар. пространствена рамка. Има и други производители, които ползват това нещо. Много леко и много здраво. Всъщност безопасността на тези автомобили ще бъде много голяма", коментира Станиславов.

Тук голямото изобретение е, че университетът в Аахен е измислил процес, при който тази алуминиева рамка може да се завари само за 10 минути, докато до момента това е отнемало 40-50 минути - допълни директорът на компанията инвеститор.

Първите сериозни разговори по сделката са проведени в края на март. Ще се използва територия на завод Балкан, но няма да се ползва никаква част от базата. Това е проект на зелено, който стартира на зелена площадка и всичко ще бъде изградено отначало.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дейвид Хъдълстоун ще е един от първите ни представители в Токио
Дейвид Хъдълстоун ще е един от първите ни представители в Токио
Предимства на новото онлайн офис пространство
Предимства на новото онлайн офис пространство