НОВИНИ

Специално: Какво ще прави Гърция с първия транш от Плана за възстановяване?

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 14.07.2021
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Гърция беше сред първите държави, която внесе своя план за възстановяване още през април. Сега гърците чакат и първия транш. Със сигурност средствата за тях са добре дошли с оглед фалита, пред който бяха изправени до преди броени години заради щетите от финансовата криза.

Къде ще насочат ресурса - вижте в специално интервю на зам.-външния министър на Гърция Костас Власис пред Аделина Радева.

Гърция е сред петте държави, които първи успяха да изпратят и да получат одобрение по плана за възстановяване. Кога очаквате първите траншове?

-"Планът за възстановяване, заедно със собствения ресурс, т.е. от страната ни ще надхвърлят 70 милиарда евро. Действително смятам, че правителството и лично премиерът Кириакос Мицотакис прави голямо усилие и вече една сериозна подготовка и сме изпратили посланието към ЕС, че сме готови да оползотворим тези сериозни средства. Мисля, че до края на годината ще дойдат първите 7 млрд., но както вече ви казах, в цялост става дума за над 70 млрд., които ще влязат в оборот и това, което искаме по този начин, е да дадем старт на един голям период на развитие и вие знаете, че след 10 много трудни години, години на криза в Гърция, и една година и половина на пандемия, имаме огромна нужда от това икономиката постепенно да се възстановява и развива. И искаме по този начин, освен инвестициите, които ще бъдат направени - да се отворят и много нови, добре платени работни места и разбира се да покажем пред света картината на Гърция, в която всеки чужд инвеститор може със сигурност и спокойствие да инвестира парите си", обясни Костас Власис.

Имахме много трудна година за всички. При вас икономиката отбеляза спад от около 8%. Как точно сте поставили приоритетите си в рамките на Плана за възстановяване? За какво ще харчите парите?

-"Интересува ни много - как ще се развиваме по отношение на източниците на възобновяема енергия, вече сме изработили план, с който ще затворят много скоро мините, които работят с лигнитни въглища, искаме да вървим към други, чисти варианти за добив на енергия. По този начин имаме зелена светлина от ЕС и допълнително финансиране, защото преместваме крайните срокове по-напред, отколкото го правят в другите държави - в резултат на това можем да усвоим още повече средства, които ще влязат в местните общности, за да се развият. Едновременно с това опитваме през големи проекти, какъвто е този на летището, който ще ангажира над 60 хиляди души, да изпратим знак, посланието, че в Гърция започват да се придвижват някои наистина големи проекти. В момента сме съставили един голям план, очакваме разбира се и нови предложения, защото става дума за динамична ситуация и ще може и с парите от Плана за възстановяване да инвестира в страната", отговори зам.-външният министър на Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аутсорсинг индустрията: Икономика на знанието
Аутсорсинг индустрията: Икономика на знанието
Ще се успокои ли Афганистан след изтеглянето на САЩ
Ще се успокои ли Афганистан след изтеглянето на САЩ