НОВИНИ

Денят на Бастилията: Франция чества националния си празник

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:37, 14.07.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Франция чества националния си празник, известен като Денят на Бастилията, с традиционния военен парад. След като миналата година не се състоя, сега той минава под знака на пандемията, с ограничена публика и с маски. В парада участваха военни от многонационалните части в африканския регион Сахел - очевидно послание от страна на Париж.

Френският президент и главнокомандващ въоръжените сили Еманюел Макрон поведе тържествения парад на "Шан-з-Елизе". Този път бяха допуснати 10 000 вместо обичайните 25 000 зрители. Всички носеха маски и трябваше да покажат сертификат за ваксинация. Но миналата година - заради строгите противоепидемични мерки, парадът не се състоя за първи път от Втората световна война.

В парада участваха над 70 самолета, 25 хеликоптера и над 220 военни машини. Сред военните части дефилираха чуждестранни военни от европейската група Такуба в африканския регион Сахел. Макрон поиска тя да засили ангажимента си в действията срещу джихадистите в Западна Африка след края на френската операция Баркан, обявена миналия месец.

Този ден ще се запечата в сърцата на една двойка. Преди парада курсант от военна школа, падна на коляно и поиска ръката на своята годеница.

За жителите на Ница Денят на Бастилията е белязан от спомена за атентата преди пет години, наречен днес от кмета на града един от най-страшните варварски актове в историята на Франция.

"След този зловещ 14 юли през 2016 година денят на нашия национален празник се превърна във време на печал, едно изпитание, което се повтаря всяка година", заяви кметът на Ница Кристиан Естрози.

Атаката стана късно вечерта, когато 31-годишен тунизиец засили камион през хилядите хора, събрани на крайбрежния булевард, за да гледат празничната заря. Днес френският премиер Жан Кастекс пристигна в Ница, за да почете паметта на 86-те жертви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение: Руски изтребител съпроводи самолет на САЩ над Черно море
Напрежение: Руски изтребител съпроводи самолет на САЩ над Черно море
Мая Манолова: Мястото на дебат за бъдещ кабинет е българският парламент
Мая Манолова: Мястото на дебат за бъдещ кабинет е българският парламент