НОВИНИ

Еврокомисията представи амбициозен план за климата

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:25, 14.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
Европа
Слушай новината

Всички нови автомобили, регистрирани към 2035 година, да бъдат с нулеви емисии - това предлага Европейската комисия като част от амбициозен пакет от 13 законодателни мерки, част от Зелената сделка. Те касаят климата, енергетиката, земеделието, транспорта и данъчното облагане, и целят да доведат до намаляване на въглеродните емисии с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Крайната цел на Зелената сделка е до 2050 година Европа да стане първият въглеродно неутрален континент.

12 000 страници законодателни предложения бяха представени днес от 7 комисари. Едно от най-амбициозните предложения, което досега ЕК е правила, Урсула фон дер Лайен сравни момента с кацането на първия човек на Луната. Въпросът, който всички си задават, е каква ще бъде цената на нашето зелено бъдеще особено за по-бедни държави като България.

Брюксел предлага от 2030 година спад на емисиите от нови автомобили с 55%, от 2035 - със 100% спрямо равнищата от тази година. Това означава, че всички нови автомобили ще бъдат с нулеви емисии. За да могат хората да зареждат колите си, държавите трябва да изградят мрежа от зарядни станции по магистралите - на всеки 60 км станция за електроенергия и на всеки 150 км - за водород. Това предложение е част от най-амбициозния законодателен пакет, представен до сега от тази Европейска комисия.

"Да, ще бъде трудно, да, ще бъде тежко, но това е наш дълг, защото ако ние не изпълним задължението, ако не помогнем на човечеството да се съобразява с нашата планета, ние ще се провалим. Но ще провалим и живота на децата и внуците ни, който, ако ние не се правим, ще водят войни за вода и храна", каза зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Важна част от предложенията е свързана с поскъпването на въглеродните квоти. Безплатните квоти за авиацията постепенно ще бъдат премахнати, ще се въведат и квоти за емисиите от корабоплаването, автомобилния транспорт и отоплението на сгради.

"Емисиите въглероден диоксид трябва да имат цена. Цена, която да напомня на всички ни - потребители, производители и иноватори, да избират чисти технологии, да произвеждат чисти и екологични продукти", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Брюксел си поставя за цел до 2030 г. 40 процента от енергията, която използваме, да идва от възобновяеми източници. От публичния сектор ще се изисква да санира 3% от сградите си всяка година. Предлага се и въвеждането на нова въглеродна такса върху стоките от трети държави, която да бъде събирана по границите. Целта ѝ е да предотврати изнасянето на производства извън ЕС.

Еврокомисията има и план за засаждането на милиарди дървета в Европа до 2030 г. Ще бъде създаден и Социален климатичен фонд, който да подпомага семействата и бизнеса в прехода към зелено бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно горещо време в Русе
Опасно горещо време в Русе
Скок на заразените с COVID-19 в света
Скок на заразените с COVID-19 в света