Мая Манолова: Мястото на дебат за бъдещ кабинет е българският парламент

от БНТ
19:30, 14.07.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство да стане редовно, предлага председателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

"Служебното правителство се ползва с огромно доверие сред българските граждани, показа, че може да свърши работа, организира честни избори, които не бяха оспорени от нито една от политическите сили и защото е ясно кой стои зад него, кой го е предложил, кой го подкрепя", аргументира се тя в "Още от деня".

Служебното правителство показа почтено поведение, започна и част от трансформациите – в "Автомагистрали“, в Българската банка за развитие, подготвило е актуализация на бюджета, в която се предвижда преизчисление на пенсиите, което българските пенсионери очакват, каза още Манолова.

По думите ѝ сред българските граждани остава впечатление, че големите партии тикат държавата към правителствена криза.

"Тъй като хората искат стабилност и нормалност, това е едно решение, което ще спаси България от правителствена криза", подчерта Манолова.

Според нея служебният кабинет трябва да потърси подкрепа в парламента сред политическите сили, които ще получат мандат.

"Ако искаме да върнем нормалността, доверието в институциите, да градим техния авторитет и имидж, не можем да прескачаме конституционната процедура, заложена в основния закон и парламента. Мястото на дебат за бъдещ кабинет е българският парламент", каза Манолова.

По думите ѝ не е ясно дали това ще е окончателният състав на кабинета, предложен от Слави Трифонов. "Когато бъде внесен в парламента, ще коментираме. Не е ясно дали това ще е окончателният състав".

Ние правим контрапредложение, ако се тръгне към правителствена криза. Ако стане ясно например, че този кабинет (на Слави Трифонов – бел. ред.) няма да събере подкрепа, че следващ, предложен от Борисов, когото ние със сигурност няма да подкрепим, предлагаме изход от ситуацията, разясни Манолова.

На въпрос как "Изправи се! Мутри вън!" ще гласува в пленарна зала, ако и когато бъде внесен проектокабинетът, Манолова каза, че ще настояват за дебат. Има много въпроси, на които няма отговор, посочи тя.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Денят на Бастилията: Франция чества националния си празник
Денят на Бастилията: Франция чества националния си празник
Полша: Временните мерки от Съда на ЕС срещу съдебните реформи са противоконституционни
Полша: Временните мерки от Съда на ЕС срещу съдебните реформи са противоконституционни