НОВИНИ

Опасна екскурзия: Деца се возят в открита каросерия на бус

bnt avatar logo
от БНТ
20:11, 14.07.2021
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Клип в социалните мрежи с необезопасени деца, които се возят в открита каросерия на моторно превозно средство, предизвика възмущение и постави въпроси спазени ли са правилата за безопасност.

В живо излъчване в социалните мрежи на страницата на детска занималня в Пловдив потребителите виждат няколко деца и тяхната учителка, които се возят в задната, открита част на автомобил. От клипа се вижда, че заради неравния планински терен децата, на видима възраст между шест и десет години, подскачат на седалките, на които са настанени. Видимо всички се забавляват.

БНТ се свърза със собственика на детската занималня, който ни обясни, че 24 деца са на лагер в Калофер и днес са изкачвали връх Ботев. Случката коментираха и специалисти по пътна безопасност.

На живото излъчване в социалните мрежи попада адвокат Екатерина Димитрова от София. Тя е възмутена от клипа и най-вече от това, че децата не са обезопасени по никакъв начин.

"Клатушкат се видимо, едното дете е седнало точно на височината на преградата, другите деца стояха на земята, и това момиче, което се вози с тях, неколкократно ги подканяше, ръцете долу, дръжте се здраво, даже на едно от момиченцата казваше: дръжте се за одеялото. На децата им харесва да пътуват така, но затова сме възрастни, за да може да преценим правилно какви са рисковете", обясни адвокатът.

Собственикът на занималнята, който придружава децата в това пътуване Румен Банков, обясни, че превозът е единственият начин толкова малки деца да изкачат сравнително бързо разстоянието от Паниците до връх Ботев.

"Идеята е моя, да изкачим връх Ботев, вариантите не са много и най-логично е това да се случи с някакъв транспорт, тъй като 24 магарета, мулета нямаше как да намерим, решихме да е с джипове. Месец и половина преди това говорих със собственичката на хотела, тя ми съдейства. Ако знаех, че ще възникне този проблем, бих го направил с пет джипа, за да бъдат децата вътре навряни в това време прекрасно и да не видят нищо от природата. Скоростта, с която пътувахме, е айде да не кажа, ако бягахме, ще стигнем по-бързо", коментира Румен Банков.

От Института за пътна безопасност коментираха, че е недопустимо по този начин да се возят деца и призоваха институциите да се самосезират.

"От института ще поискаме да се направят проверки в цялата страна на такива зелени училища и детски занимални, защото това не е единствен случай, мисля, че навсякъде се подхожда изключително безотговорно при превоза на деца", заяви Богдан Милков.

Едно от децата на лагера е дъщерята на Васка Гудова. Тя е била информирана предварително за програмата на лагера.

"Видях излъчването на живо, нормално е децата да ги подканват да се държат, все пак подрусва, но не виждам нищо притеснително. Не се притесних, правили сме и друг път подобни сафарита извън занималнята като семейство, такива са превозите, това е преживяването, това е начинът да достигнеш до малко достъпни места", каза Васка.

И другите родители били информирани за начина на придвижване, обясни Васка Гудова. Джиповете, с които са превозвани децата към връх Ботев, са наети от местна фирма, а до Калофер групата се е придвижила с голям автобус.

Репортери: М. Хубинова, Р. Колева, М. Димитрова и Д. Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: Единствено черната кутия ще даде отговора какво точно се е случило в небето край Шабла
Експерти: Единствено черната кутия ще даде отговора какво точно се е случило в небето край Шабла
Пиян шофьор, без книжка, предизвика зрелищна катастрофа в Бургас
Пиян шофьор, без книжка, предизвика зрелищна катастрофа в Бургас