НОВИНИ

Ще се успокои ли Афганистан след изтеглянето на САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:46, 14.07.2021
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Настъплението на талибаните в Афганистан продължава. Има информация, че те са превзели ключов граничен пункт с Пакистан. Официален Кабул отрича. В ход е активното изтегляне на американския военен контингент от страната.

Кадри в социалните мрежи и разпространени по местни медии показват знамето на талибаните над един от ключовите гранични пунктове между Афганистан и Пакистан. Официалните власти твърдят, че атаката на талибаните е отблъсната. По данни на ББЦ, пунктът е превзет без съпротива, а от там уточняват, че не могат да верифицират достоверността на видеоматериала. От пакистанска страна обаче казват, че граничният район е в ръцете на талибаните.

През последните седмици настъплението им е осезаемо и все по-големи територии попадат под контрола им, въпреки опитите за съпротива от страна на афганистанските въоръжени сили. Талибаните вече контролират границите с Иран, Таджикистан и Туркменистан. Официалните власти са категорични, че ще си върнат контрола.

"За съжаление хората в Афганистан страдат от военни действия вече 43 години. И настояват за прекратяване на огъня. Също като афганистанското правителство, което и в миналото и сега - иска прекратяване на огъня", заяви говорителят на афганистанските въоръжени сили Аджмал Омар Шинвари.

Една от причина за увеличения натиск от страна на талибаните е оттеглянето на американския военен контингент, с чиято помощ ислямските милиции бяха държавни под контрол през изминалите години. В началото на седмицата, американския главнокомандващ на контингента в страната генерал Остин Милър символично сложи край на войната.

Опасенията са, че официален Кабул няма да се справи с талибаните, които са обвинявани в нарушаване на редица човешки права и свободи.

"Мисля, че изтеглянето на американците беше крайно безотговорно. Едно отговорно оттегляне изискваше едно всеобхватно споразумение между афганистанското правителство, талибаните и другите партии", каза директорът на тв канал в Кабул Гулам Джилани Зуак.

Въпреки опитите за договаряне на прекратяване на огъня, талибаните не се отказват да воюват с афганистанските военни. Представители на милициите водят преговори с официалната власт, но към момента без резултат. В момента те са и в по-изгодна позиция, защото контролират повече области в страната.

Ситуацията в Афганистан е част от дневния ред на международната общност. Британското правителство ще работи с талибаните, ако те се върнат на власт в Афганистан, каза министърът на отбраната Бен Уолъс пред местни медии. Преди дни Лондон обяви, че е прекратил веонното си присъствие в Афганистан след 2 десетилетия война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Какво ще прави Гърция с първия транш от Плана за възстановяване?
Специално: Какво ще прави Гърция с първия транш от Плана за възстановяване?
Авария на водопровод образува фонтан на "Симеоновско шосе"
Авария на водопровод образува фонтан на "Симеоновско шосе"