НОВИНИ

Аутсорсинг индустрията: Икономика на знанието

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
21:15, 14.07.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Аутсорсинг индустрията претърпя най-малко загуби заради Ковид пандемията, но растежът е наполовина. 20 процента ръст за 2019 година и наполовина по-малък, около 10 на сто, ръст през Ковид 2020 г. Според председателя на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев, тази година се очаква да донесе по-добри приходи.

Аутсорсинг индустрия се оказва понятие, което отеснява на сектора на изнесените услуги в България. Затова и от Асоциацията, която обединява играчите на този пазар, боравят с ново понятие - индустрия на знанието, която създава икономика на знанието. Към момента в нея участват над 600 компании, в които са заети 80 хиляди души, а те за 2019-а са генерирали 3 млрд. евро годишен оборот. И растежът продължава:

"Предвид на това, което се случи с Ковид, голяма част от глобалните инвеститори започнаха да търсят алтернативи на инвестициите си, в Азия например. И в контекста на чисто здравните рискове, които поемат по отношение на операциите, и по отношение на това, че скоростта на всичко, което се случва, се промени. И всъщност България като част от ЕС и все пак бидейки в периферията на ЕС чисто ценово, но с ресурси и с хора, които са доста добри спрямо други пазари, става притегателен център", обясни Илия Кръстев.

А освен проблеми, кризата с COVID-19 носи и възможности за работещите в тази индустрия у нас.

"Все още над 70% от хората, които са в тази индустрия, не работят в офиса. 100% от фирмите предлагат някакъв тип хибридна форма на работа. Другото нещо, което се случва, е че компаниите се опитват да подсигурят служителите си по отношение на здравето им, включително и психическото", допълни Кръстев.

И макар физическото местоположение на служителите вече да не е чак толкова важно, то разрастването на индустрията на знанието в страната води след себе си и развитие на целия регион, в който съответните кампании оперират.

"Освен София, това в момента са Пловдив, Варна, Бургас, тези локации са доста бързо развиващи се. Тази година искаме да помогнем и на Стара Загора. Има и други такива - Велико Търново, където също има компании от индустрията. И ще се опитаме в следващите години тези места да стават все повече", категоричен беше Кръстев.

Според очакванията на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии за 2022 г. година 8,9% от брутния вътрешен продукт на България ще идва именно от индустрията на изнесените услуги. Затова и оттам очакват държавата да реагира на административните проблеми, които стоят пред нея.

"На нас ни трябва супер много време от точката, в която един работодател се е разбрал с човек, който иска да дойде да работи в България, до точката, в която този може да дойде да работи. Това минава понякога месеци, а в тази индустрия месеците са години в другите индустрии. Другото нещо е сет от регулации откъде може да се работи. Все още има доста голямо количество администрация, когато се говори по тези теми. А очевидно хората могат да работят отвсякъде и това, което се случи в последната година и половина, го доказва", допълни Кръстев.

Облекчаването на тези регулации ще даде възможност на повече хора, включително и от чужбина, да започнат работа в тази индустрия, като очакванията са през 2023 година в нея да са заети 120 000 работещи в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предимства на новото онлайн офис пространство
Предимства на новото онлайн офис пространство
Специално: Какво ще прави Гърция с първия транш от Плана за възстановяване?
Специално: Какво ще прави Гърция с първия транш от Плана за възстановяване?