НОВИНИ

Официално в България ще се произвеждат електромобили, подписахме договор за нов завод

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:00, 10.07.2021
10854
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Договор за нов завод за електромобили беше официално подписан днес в Министерството на икономиката. Инвестицията е за 140 милиона лева.

В България няма завод за производство на автомобили, а досега всички направени инвестиции приключваха безуспешно. Сега това е на път да се промени, защото министър Петков и немският производител финализираха преговорите. Преговорите са протекли изключително бързо - само за пет седмици те успяха да финализират процедурата и да подпишат договора. Три други страни също много са искали да привлекат инвестицията, но България е имала предимство, защото всички части на електромобилите ще могат да се произвеждат в България.

Засега става дума за два модела електромобили - градски и 4х4. Мястото на завода е бившият машиностроителен завод "Балкан", който се намира в Ловеч. Неговата основна площадка от години стои пуста и там се произвеждат само части за велосипеди и електрокари.

Инвестицията ще може да разкрие над 1000 нови работни места и още хиляди за доставчици. Успехът ѝ е сигурен, каза министър Петков, а в началото тя няма да струва нищо на държавата.

"Откъм стимули за тази инвестиция нито едно евро, нито един лев няма да бъде даден от българска страна преди първият автомобил да се произведе. Реално стимулите, с които ние ще подпомогнем тази компания, ще дойдат, когато те произведат 10 хиляди и продадат 10 хиляди коли на година. Другият етап ще бъде 20 хиляди коли, произведени в България и продадени в Европа. За първи път правим така че българската държава да не поема риск, но едновременно да стимулира и привлича чуждите инвеститори. Бих направил тази сделка като частен инвеститор, а сега го направих от името на българските данъкоплатци със същия подход", отбеляза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

До година и половина се очаква в България да има производство на електромобили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експортират машините за вота към секционните комисии в Пловдив
Експортират машините за вота към секционните комисии в Пловдив
Националният отбор за девойки стартира на ЕвроВолей U16
Националният отбор за девойки стартира на ЕвроВолей U16