НОВИНИ

Бойко Рановски: Екологичната категория на автомобила ще се чете дистанционно от стикера

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 10.07.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

От 12 юли всеки шофьор, който минава технически преглед за автомобила си, ще получава нов вид стикер за техническа изправност - т.нар. екостикер. Той ще показва колко вредни емисии отделя автомобилът.

Новите екостикери ще дават информация за регистрационния номер, собственика и екологичния стандарт на колата.

Според степента на екологичност на автомобилите от догодина кметовете ще могат да определят дни и зони, в които превозните средства с по-ниска екологичност няма да бъдат допускани. Това разясни в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" директорът на Агенция "Автомобилна администрация" - Бойко Рановски и добави, че ограниченията и контролът остават в ръцете на общинската власт.

Информацията за екологичната категория на автомобила ще може да се чете дистанционно от стикера, който ще се поставя на предното стъкло, добави той.

Всички пунктове за годишни технически прегледи са оборудвани с технически устройства. Всички, които са заявили необходимото количество стикери, са си ги получили. Тези, които са заявили вчера, ще ги получат днес, обясни Бойко Рановски.

"Ние не казваме, че като нормите в закона влизат на 1.01.2022 г. от 1.01 ще се въведат и забрани. Това е преценка на кмета - в дни, в които има замърсяване, в които качеството на въздуха се е променило - тогава ще се ограничава влизането в определени зони на определена група автомобили според групата, която е определена. Тези зони ще се определят от кметовете на общините. Контролът в тези зони ще е правомощие на кметовете на общините. Какво ще се случи с живущите, какво ще се случи с държавните учреждения, които попадат в тези зони - това ще бъде решение на кмета на съответната община", коментира Рановски.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мариана Кукушева: В България се яде най-евтиният хляб
Мариана Кукушева: В България се яде най-евтиният хляб
Фотофиниш трябва да определи най-бързия играч на Евро 2020
Фотофиниш трябва да определи най-бързия играч на Евро 2020