НОВИНИ

Защо буксува ваксинационният план на страната?

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 10.07.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Още
Слушай новината

Изобилие от ваксини срещу COVID-19 и слаб интерес. Ще се стигне ли до унищожаване на флакони? Темата коментираха в "Денят започва с Георги Любенов" д-р Николай Брънзалов от Българския лекарски съюз и здравният икономист Аркади Шарков.

Темпът на ваксинация на практика е замрял, причините са много. Това е факт, който не говори добре за това какво ще се случи при една следваща вълна на коронавируса, коментира д-р Брънзалов.

"Няма вече проблеми с логистиката на ваксини. Всеки, който пожелае, може да намери в порядъка на минути вариант да отиде да се ваксинира и да се защити. Медицинските специалисти също са готови да ваксинират", допълни той.

Относно логистиката нещата могат да се ускорят, ако фирмите започнат да произвеждат еднодозови ваксини, а не 6 в един флакон. След като ние можем да ги съхраняваме един месец в нашите хладилници, определено ще се ускори до известна степен ваксинационният процес в България, смята д-р Брънзалов.

"Аз, когато разполагам с флаконче, на което трябва да събера 6 пациента, е трудно постижимо и всичките желаещи да се ваксинират", допълни той.

По думите му до този момент може да се похвалим, че много малко ваксини хвърляме.

"Хвърлянето на ваксините не говори добре първо за планирането на доставките. Второ, не говори добре, след като са планирани да им се види срока на годност", каза още д-р Брънзалов.

Според Аркади Шарков макрофакторът за слабия интерес е вакцинационният национализъм. Много хора не припознават британски и американски ваксини, чакат руската.

Ще бъде интересен експеримент, ако руската ваксина бъде одобрена дали ще се повиши процентът, смята Шарков.

По думите му друга причина за слабия интерес към ваксините се дължи на ниските нива заболеваемост в момента и хората са спокойни.

Според него трябва да има по-активна агитация за ваксинация.

"Лекарите не са кол центрове, които да звънят на всички пациенти. Трябва да има централизиран списък и да се прозвъняват хората с призив "Идете да се ваксинирате". Това натрупване през ден да ти звънят на телефона ще доведе до резултат", предложи Шарков.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки от чакащи членове на СИК в Хасково за получаване бюлетини и изборни книжа
Опашки от чакащи членове на СИК в Хасково за получаване бюлетини и изборни книжа
Зидан не иска да води клубни отбори, чака конкретно предложение
Зидан не иска да води клубни отбори, чака конкретно предложение