НОВИНИ

Има ли риск от бракуване на ваксини - България е използвала едва една трета

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:05, 06.07.2021 (обновена)
6941
Чете се за: 04:35 мин.
Здраве
Слушай новината

България е използвала едва една трета от получените досега ваксини. Останалите количества залежават в складовете и скоро хиляди от тях започват да излизат от срока си на годност.

Европейската комисия призова държавите членки да ускорят ваксинирането. На фона на този призив обаче България остава на последно място в Европейския съюз по този показател. У нас напълно имунизираните с по две дози са едва 14%, а тези с по една доза са само 16% от населението.

При толкова слаб интерес - какво ще стане с негодните дози ваксини?

Интересът към ваксините наистина намалява притеснително - от 88 дни не е имало над 15 000 души в един ден, които да пожелаят да си сложат първа доза, а от 24 дни общо поставените дози на ден не са надминавали 20 000.

Въпреки това бракувани ваксини заради изтекъл срок на годност до този момент няма - това уверяват здравните власти. В края на юли изтича годността на почти 25 хиляди дози на "Астра Зенека" и 600 на "Пфайзер". Тепърва обаче количествата ще се увеличават и то значително.

Какво може да направим, за да предотвратим изхвърлянето на ваксини - да ги използваме или да ги предоставим на друг. До този момент сме получили близо 5 милиона дози, а сме използвали под два милиона. Преговорите за дарение на ваксини с Европейската комисия, производителите и заинтересованите трети държави не са приключили все още.

"Ето сега. Годността на "Астра Зенека" – до 30 юни. Поради липса на интерес - бракувана", заяви общопрактикуващият лекар д-р Виделина Моллова.

Практиката на д-р Виделина Моллова е в Русе. Това е първият флакон, който се налага да унищожи.

"Да не го оползотвориш просто е голяма загуба. В бланките, с които ги вземаме, на всяка ваксина е упоменат срокът на годност", допълни д-р Виделина Моллова.

Все повече лекари ще попадат в тази ситуация. Едва 38% от получените ваксини на "Астра Зенека" са използвани до този момент.

По наши изчисления са поставени под половин милион дози.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията доставените ваксини на "Астра Зенека" у нас са над 1 милион и 200 000.

Близо половината от това количество - над 400 000, са пристигнали още през февруари и март. Срокът, в който могат да се съхраняват в хладилник, е 6 месеца.

За опасността да бракуваме ваксини вчера по БНТ предупреди и бившият председател на Ваксинационния щаб.

"Това е просто недопустимо. При наличието на тези ваксини, при наличието на условия, които сме създали за населението, ние да бракуваме ваксини", поясни вчера проф. Красимир Гигов от Обществения ваксинационен съвет.

От Министерството на здравеопазването казват, че до момента няма ваксини с изтекъл срок на годност.

В края на юли обаче изтича годността на над 24 000 дози на "Астра Зенека" и почти 600 на "Пфайзер". Според здравните власти те ще бъдат използвани навреме.

Каква е тенденцията обаче според данните от информационния портал - първите шест дни на юни са поставени над 22 000 дози "Астра Зенека", докато първите 6 дни на юли - под 1300 дози.

На колко дози срокът на годност изтича през август от здравното министерство все още не са готови с изчисленията.

Ваксинирани служители може да не носят маска на работните си места

Според нова заповед на здравния министър ваксинирани служители може да не носят маски на работните си места. Това ще става по преценка на работодателите. Заповедта влиза в сила от утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата: Образувани са 24 досъдебни производства, свързани с изборния процес
Прокуратурата: Образувани са 24 досъдебни производства, свързани с изборния процес
История с щастлив край: Дете от институция завърши с отличие средно училище
История с щастлив край: Дете от институция завърши с отличие средно училище