НОВИНИ

Показват гигантски африкански охлюви в Бургас (Снимки)

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 06.07.2021
Чете се за: 03:42 мин.
Още
Слушай новината

Екзотична изложба на гигантски охлюви представят в Бургас. Животните обитават Африка и са най-големите представители от вида си.

Африкански охлюв - най-големият представител на слузестите животинки. В екзотична изложба в Бургас са представени някои от най-интересните видове, сред които и охлюв албинос. Те достигат до половин метър дължина и тегло около един килограм.

"Тяхната окраска е различна. Всички знаем, че нашият охлюв е кръгъл със стандартния тъмен цвят. Те могат да бъдат меланисти, което означава да са много, много тъмни - т.е., произвеждат повече пигмент - меланин. За същинския албинос се смята африкански охлюв с чисто бяло тяло и чисто бяла черупка", обясни Александра Попова.

За да имат здрава черупка, ежедневно приемат калций. Именно затова във всеки аквариум има кост от сепия. Набавят си калций и от неоплодените яйца.

"Самите яйца, ако са неоплодени, може да ги замразите във фризера за известен период от време, после да ги стриете на прах и да им ги върнете", допълни Александра Попова.

Този вид охлюви живеят около 5 години, но за сметка на това се оказват изключително репродуктивни. Въпреки, че са хермафродити, на ден снасят между 50 и 100 яйца, които заравят в почвата.

"Трябва да има поне 2 охлюва, понеже те си обменят мъжките полови клетки, за да няма еднообразно потомство. Т.е., природата пак се е погрижила да са нужни поне два екземпляра. Застават един до друг, появяват им се половите брадавички и те се допират. Те започват да танцуват и да се увиват един върху друг", разказа Александра Попова.

Любимата храна на африканския гигантски охлюв се оказват тиквичките и морковите. Само за ден те изяждат близо половин килограм зеленчуци.

"За тях най-вредно е да се хранят с цитруси, понеже не са полезни. Отделно могат да се хранят и с други градински растения. За съжаление марулята за тях е опасна, защото в нея има различни нитрати", коментира Александра Попова.

"Обичат по-висока влажност, по-висока температура. Това е причината да е толкова топло в залата. За посетителите е тропическо преживяване", каза управителят на Експо център "Флора"-Бургас Мирослава Аргирова.

"За първи път виждам такива големи охлюви. Разкошно! Само внучките малко се страхуват. Съвременната младеж се страхува от буболечки и всякакви видове движещи се насекоми. Затова излязоха малко по-бързо. Но баба с другата внучка бяхме много доволни", разказа Татяна Серова.

"Никога не бях виждала такива големи охлюви през живота си", сподели Йоанна Ненчева.

Гигантските африкански земни охлюви са забранени в САЩ и някои други страни заради опустошителния си вид. Причината е, че заради бързите си темпове на размножаване те могат да бъдат опасни за земеделието.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция срещу купуването на гласове в сливенското село Градец
Акция срещу купуването на гласове в сливенското село Градец
Почти година в Бобов дол чакат изграждането на нов спешен център
Почти година в Бобов дол чакат изграждането на нов спешен център