НОВИНИ

54 жалби до прокуратурата срещу списъка на свързаните със санкционираните по "Магнитски"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:27, 06.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

54 жалби от физически и юридически лица са внесени във Върховния административен съд срещу допълнителния списък изготвен от финансовото министерство по силата на правителствено решение, на свързаните със санкционираните по "Закона Магнитски". По част от делата вече има произнасяне, макар и не по същество.

Не е спряно действието на т.нар. "допълнителен списък" и няма решение по същество, нито произнасяне, което да отменя правителственото решение. От общо 54 жалби до момента имаме определения по 7. Интересно е едно определение по жалба на физическо лице.

Един от съставите на ВАС е преценил, че решението на МС от 4 юни е индивидуален административен акт и по тази причина с внасянето на жалба срещу него се спира изпълнението му. По същество този състав е приел да се произнесе в открито съдебно заседание. В случая спирането на действието касае само този случай и това лице. От Министерски съвет обявиха, че ще обжалват това определение пред петчленен състав на ВАС, тъй като го преценяват за неоснователно.

По друг 6 жалби делата са разделени - казусите по същество ще се разглеждат във Върховния административен съд, но тази част, в която се иска отмяна и спиране на действията шестте съдебни състави са решили, че компетентен на първа инстанция да се произнесе е Административен съд - София-град. И предстои да видим какво ще е решението. Има още 47 жалби. По тях още няма движение. Интересно е дали и други съдебни състави ще преценят, че жалбата спира изпълнението.

По т.нар. "Закон Магнитски" са санкционирани 3-ма българи - Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков. Първоначално от финансовото министерство обявиха 64 фирми, подлежащи на санкции тъй като Божков или Пеевски имат дялово участие в тях. Проследявайки и свързаните лица по-късно в т.нар. "разширен санкционен списък" влязоха още 33 фирми и 21 физически лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екип на БНТ в скритото сърце на Португалия - Коимбра
Екип на БНТ в скритото сърце на Португалия - Коимбра
Тропическата буря Елза се насочва към Флорида
Тропическата буря Елза се насочва към Флорида