НОВИНИ

Стефан Янев се срещна с посланика на Словения

bnt avatar logo
от БНТ
14:18, 06.07.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Словения у нас Анжей Франгеш. Във фокуса на разговора бяха двустранните отношения и теми от европейския дневен ред в контекста на приоритетите на започналото на 1 юли Словенско председателство на Съвета на ЕС.

Бяха представени и обсъдени целите на председателството в посока устойчивост и възстановяване на Европейския съюз, организацията и провеждането на основни събития в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, върховенството на закона и други теми.

По отношение на процеса на разширяване на ЕС беше обсъдена темата за европейския хоризонт пред Република Северна Македония и предизвикателствата в това отношение. Стефан Янев препотвърди българската позиция и принципната подкрепа на България за европейската перспектива на РСМ и Албания, като изведе на преден план необходимостта от по-ефективен диалог и реална воля за разрешаване на противоречията между нашата държава и РСМ.

Акцент бе поставен върху изискването да бъдат изпълнени ангажиментите в двустранното споразумение и да се предприемат реални действия по отношение на защитата на човешките права и преустановяване на езика на омразата. Бе изразено усещането, че европейските ни партньори по-скоро вземат страна, толерирайки РСМ, респективно - обвинявайки България, без реални и аргументирани основания.

Българският премиер отбеляза, че в своето качество той се старае да действа като политик, а не като бюрократ и в този смисъл основен приоритет е да бъде представен и защитен в максимална степен националният интерес на Република България.

Акцент бе поставен върху ЕС като надежден и сигурен съюз, способен да осигури сигурност и стабилност в съседство. В този контекст беше подчертана ключовата роля на трансатлантическото сътрудничество и перспективите пред развитието на страните от Западните Балкани.

Специално внимание бе обърнато на необходимостта от пълноценен дебат в рамките на предстоящото публично обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост, както и на ролята на парламента като ключов фактор за осигуряване на широка подкрепа и легитимност по отношение на неговите параметри.

Специално внимание в рамките на срещата бе обърнато на ролята и значението на предстоящите парламентарни избори в България. Премиерът Стефан Янев посочи, че се полагат всички усилия, така че да бъде гарантирана честността и автентичността на вота и възможността българските избиратели да гласуват свободно в съответствие със своите предпочитания.

В края на разговора българският министър-председател пожела успех на Словенското председателство и подчерта, че държи на открит и честен диалог и че разчита на реципрочност в това отношение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобиха френска тенисистка на Уимбълдън заради поведението на неин роднина
Глобиха френска тенисистка на Уимбълдън заради поведението на неин роднина
Окончателно: 10 г. затвор за Логвиненко, организатор на атентата срещу Алексей Петров
Окончателно: 10 г. затвор за Логвиненко, организатор на атентата срещу Алексей Петров