НОВИНИ

Янаки Стоилов: МВР и прокуратурата да поемат отговорност срещу изборната търговия

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:04, 06.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правосъдният министър видя причини и в двете страни за напрежението между МВР и прокуратурата. Янаки Стоилов призова двете институции да изпълнят задълженията си за взаимодействие в борбата с изборната търговия. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет определи думите на служебния вътрешен министър като недопустими твърдения и манипулативни внушения.

Ако вътрешният министър изпрати до правосъдния сигнал срещу главния прокурор, проф. Янаки Стоилов първо ще анализира данните, посочени в сигнала.

"Ще преценя неговата допустимост, доколкото е възможно неговата основателност", заяви проф. Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието.

По Конституция, при наличие на данни за извършени нарушения, предложение за дисциплинарно производство срещу главния прокурор могат да направят трима членове на прокурорската колегия на ВСС или правосъдния министър.

"Върху мен няма натиск, нито едно лице, което заема държавна длъжност в държавата не е изисквало от мен да предприема определени действия. Смятам обаче, че в близките дни най-актуалната задача е добрата организация на изборите, надявам се въпреки противоречията прокуратурата и Министерството на вътрешните работи да взаимодействат ефективно", отбеляза проф. Янаки Стоилов.

Проф. Стоилов подчерта, че трябва да се води сериозен, критичен и конструктивен диалог, а не да се разменят взаимни обвинения между институциите.

"За мен противоречията идват и от двете страни - и от МВР и от прокуратурата и за това казах, че тези противоречия междуинституционални не би следвало да се отразят върху тяхното взаимодействие, тъй като те имат общи функции в противодействието на престъпността и корупцията и специално срещу организирането на групи за покупка на гласове", посочи проф. Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието.

В своя декларация прокурорската колегия на ВСС определи думите на служебния вътрешен министър като недопустими твърдения и манипулативни внушения. Според колегията те са опит за неправомерно въздействие върху дейността на магистратите и тяхното дискредитиране в противоречие на европейските стандарти и ценности, които България споделя.

Иван Гешев: Прокуратурата е предприела действия за спазване на закона в изборния ден

1200 лишени от свобода лица ще имат право на глас на изборите в неделя. Янаки Стоилов допълни, че затворите и арестите у нас са единствените места, в които гарантирано няма изборна търговия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лил официално назначи нов треньор
Лил официално назначи нов треньор
Още един българин ще преследва 1/4-финал на Европейското в Тбилиси
Още един българин ще преследва 1/4-финал на Европейското в Тбилиси