НОВИНИ

Може ли да бъде разпозната мечката от Белица, ако се наложи отстрел?

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 06.07.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Какви мерки ще бъдат взети за мечката, която нападна жена в Белица, и как ще бъде разпозната тя, ако бъде намерена. Тези въпроси дискутираха експерти в "Денят започва".

Според Филип Ковашки, зам. изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите, разрешителното за отстрел на мечката, което беше издадено вчера, е издадено съгласно законова процедура, която е спазена до най-малкия детайл.

"Целта му е да имаме ход, да имаме защита на местното население и на хората в гората", коментира той.

Протестиращи поискаха да не бъде отстрелвана мечката от Белица

Той обясни, че разрешителното за отстрел на мечката е издадено само на държавното горско стопанство и само квалифицирани служители имат право да отстрелят животното.

Експертът по биологично разнообразие в Националния природонаучен музей Руслан Сербезов обаче твърди, че в района няма една мечка, а няколко и не може да се определи коя от всички мечки е участвала в инцидента. По думите му мечката не е проблемна и най-вероятно е нападнала от уплаха.

"Там нямаме щети, там нямаме нехарактерно поведение на проблемна мечка. Тези мечки не са навлизали в населените места. Няма фактически такова поведение, което да я определя като проблемна мечка", коментира Сербезов.

Според Ковашки обаче се знае, че в района има само една мечка и става дума за единичен инцидент, в който е скъсена дистанцията между мечката и човека.

Какво да правим, ако срещнем мечка - съвети от експертите

"Има достатъчно специалисти, има достатъчно белези, по които те могат да я разпознаят - поведение, колко често се появява в района, начин на хранене, биометрични показатели", каза още той.

Ковашки допълни, че вече се процедира по проблема с мечката. В района вече има сложени фотокапани, които регистрират снимки, за да се види движението на животното в района.

Сербезов припомни, че мечките са защитен вид и през 2012 г. е имало наказателна процедура именно за начина, по който се издават разрешителни от този тип.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва 74-ият кинофестивал в Кан (Снимки)
Започва 74-ият кинофестивал в Кан (Снимки)
Самолет с 29 души на борда изчезна от радарите на Камчатка
Самолет с 29 души на борда изчезна от радарите на Камчатка