НОВИНИ

До отстрел на мечката от Белица ще се стигне в случай на ново нападение

живо агенцията горите разрешителното отстрел мечка задължително влезе сила
bnt avatar logo
от БНТ
15:12, 05.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Разрешителното е законова процедура, предвидена в Наредба 8 като изключение на забраната в Закона за биологичното разнообразие.

Не се предвижда и не е задължително това разрешително да влезе в сила. Това обясни на брифинг пред медиите Филип Ковашки, зам.-директор на Агенцията по горите по повод издаденото разрешително за отстрел на мечката, която нападна жена край Белица.

Няма как да оставим беззащитни местното население и хората, които ходят в региона. Нападнатата жена е бил там за гъби, не на разходка, а за да си вади хляба, подчерта Ковашки.

Той обясни, че към момента се предвижда поне от страна на една неправителствена организация да бъдат използвани алтернативни варианти за справяне със случая.

В случай, че те успеят, няма да се стигне до отстрел на животното. Но в случай, че продължат нападенията над хора от мечки, няма как ние да стоим безучастни, категоричен е зам.-директорът на Агенцията по горите.

Той допълни, че въпросното животно е изплашено и най-вероятно вече не е в района. Служители на агенцията са на територията на района, за да прогонят всички мечки.

Какво да правим, ако срещнем мечка - съвети от експертите

Това е реакция на изплашена мечка, а не на агресивна. Издаването на разрешително за отстрел е задължително. От тук нататък следва серия от мерки, за да създадем такава среда, че мечката да не се върне там, обясни отговорникът за горското стопанство, за чиято територия е издадено разрешителното за отстрел.

Аз съм сигурен, че няма да стигнем до консумиране на това разрешително за отстрел. Ще осигурим дежурства с нощно наблюдение и уреди за нощно виждане, за да обезпечим спокойствието на населението, допълни той.

Посъветва, че независимо дали е на разходка или за да си изкарва прехраната, човек трябва да е шумен, да издава звуци така че, животното да не се приближава към него.

Целия брифинг гледайте тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летищата във Варна и Бургас получиха акредитация за въглеродни емисии
Летищата във Варна и Бургас получиха акредитация за въглеродни емисии
България стартира срещу отбора на Черна гора на ЕвроВолей 2021 за мъже
България стартира срещу отбора на Черна гора на ЕвроВолей 2021 за мъже