НОВИНИ

Колко ще плащаме за чадъри и шезлонги по плажовете това лято

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
07:26, 06.07.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

След старта на отпускарския сезон, курортите по българското Черноморие вече посрещат първите туристи за лятото, а много хора и ще искат да се възползват от почивка, предвид пандемичната обстановка от миналата година и рестрикциите за пътуване, които бяха наложени.

Тази година летният сезон изглежда малко по-оптимистично, заради пандемията обаче и този сезон чадърите и шезлонгите трябва дa ca нa безопасно разстояние, както и да бъдат спазени всички противоепидемични мерки.

Цената на сянката се определя от концесионера, като щe мy ce намалява концесионната такса в съответствие c нея.

Иначе проверките по плажовете вече започнаха. В периода 1.06 - 2.07.2021 г. експерти от Министерството на туризма са инспектирали 125 охраняеми морски плажове и 6 неохраняеми.

За посетителите на плажовете Божурец 2 и южния плаж Смокините чадърът ще струва 15 лв., а шезлонгът 10 лв. Там цените са и най-високи. С цени по 10 лв. за чадър и шезлонг са плажовете Иканталъка 2, Централния и Западния плаж в Свети Влас, Златна рибка и Лозен.

От общо 87 действащи концесионни договора, на 7 морски плажа, възложени на концесия, чадърите и шезлонгите ще са безплатни за летния сезон тази година. Това са плажовете: "Ривиера", "Буните 2", "Обзор Мотела", "Бургас-Север", "Бургас-Централен", "Приморско-Централен" и "Къмпинг Нестинарка".

На 50 морски плажа, възложени на концесия, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 до 5 лева с ДДС. Концесионерите на 48 морски плажа са намалили цените за чадър и шезлонг с над 50%.

4 са отдаваните под наем плажове, които предлагат безплатно чадъри и шезлонги този сезон, а именно: Шкорпиловци-юг, Ахелой, Атанасовска коса част 1, както и централния плаж в Царево.

На 23 плажа, отдавани под наем, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 до 5 лева с ДДС.

Проверките показват още, че на 22 плажа, наемателите са заявили намаляване цената на чадър и шезлонг с над 50%, а причината е облекчаване на българските и чуждестранните туристи.

На морските плажове "Рибарски", "Батовски", "Созопол - запад част 2" и "Минерален басейн-юг" не се предоставят изобщо чадъри и шезлонги.

Към настоящия момент са изготвени 19 споразумения с наематели и 48 споразумения с концесионери или общо 67 споразумения.

От общо 132 морски плажа, безплатните са общо са 11, с цени от 1 до 5 лв. с ДДС са 73, без намаление са 55.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха 10-метров иманярски тунел при разкопки край Пловдив (Снимки)
Откриха 10-метров иманярски тунел при разкопки край Пловдив (Снимки)
Без зрители на церемониите по откриването и закриването на Олимпиадата?
Без зрители на церемониите по откриването и закриването на Олимпиадата?