НОВИНИ

С близо 70% по-скъп ток ще плаща Дворецът на културата и спорта във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
06:34, 06.07.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

С близо 70% по-висока сметка за ток ще плати Дворецът на културата и спорта във Варна. Причината е, че фирмата доставчик на електроенергия е прекратила едностранно договора и дружеството е прехвърлено към т.нар. доставчик на последна инстанция, който доставя ток на по-висока цена. Това ще доведе до повишаване на наема за залите, които често се ползват за културни и спортни събития.

В края на март ръководството на Двореца на културата и спорта във Варна сключва договор с доставчик на електроенергия на свободния пазар. На 24 юни обаче фирмата прекратява договора с обяснението за възникнали форсмажорни обстоятелства. Едно от тях е т.нар. "зелена" сделка.

Тъй като нивата са се вдигнали спрямо 90-та година с около 55%, с толкова се обосновават и в оскъпяване на цената. Второто – това е делът на енергията на тецовете в общия енергиен баланс, който е около 37%, каза Минко Христов – директор на Двореца на културата и спорта във Варна.

От фирмата доставчик посочват още като причини за прекратяването на договора промяната в Закона за енергетиката, която предвижда електроенергията да се купува предварително, както и евентуални затруднения за осигуряването на заявените количества ток.

Независимо от исканията ни да продължим договора с анекси или да регулираме цената - едностранно доставчикът отказа доставка на ел.енергия, допълва Христов.

Сега абонатът е прехвърлен към "доставчик на последна инстанция", където цените са по-високи.

Факт е, че Законът позволява на клиентите да сменят доставчика си на ток, но това трябва да стане до 10-о число на предходния месец. Предвидената процедура в Закона за обществените поръчки обаче отнема 20 дни.

Тоест ние ще изтървем и тази възможност да изберем доставчик, за да избягаме от доставчик на последна инстанция. Юли и август ние ще сме на крайните цени и дружеството ще понесе много загуби. Тръгнахме да търсим нови оферти от доставчиците на ел.енергия. На база бърза справка по тези вече получени оферти, ние получаваме завишение от 70 лв. на мегават час. Това не са 4%. Това е търговията, която е на българската независима енергийна борса на база "ден напред", обяснява Христов.

От фирмата доставчик на електроенергия отказаха коментар.

Сега управителят се притеснява, че ще трябва драстично да вдигне цената на услугите, които Дворецът предлага, тъй като половината от сумата е разходът за ток.

Минко Христов вече е изпратил писма до Министерството на енергетиката и до Комисията за енергийно и водно регулиране с настояване за защита, тъй като дружеството изпълнява и социални функции. Те трябва да останат на достъпни цени не само за варненци, но и за всички живеещи в региона.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С поглед към Токио: Целите на Ивелина Илиева за Олимпиадата
С поглед към Токио: Целите на Ивелина Илиева за Олимпиадата
Силвестър Сталоун на 75!
Силвестър Сталоун на 75!