НОВИНИ

СЗО: Цената на прибързано връщане към нормалното ще бъде висока

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:08, 06.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Снимка: Архив
Слушай новината

Държавите трябва да бъдат по-внимателни и да забавят облекчаването на карантинните мерки, призоваха експерти от Световната здравна организация. Според тях нищо още не е свършило. Облекчаването и затягането на мерки в различните държави продължава. В много от тях обаче интересът към ваксинациите продължава да намалява.

Нивата на заразяване са стабилни, но много високи. Като цяло ситуацията с пандемията е по-добра, отколкото преди няколко месеца. Това са част от изводите на експертния панел на здравната организация.

"Мисля, че направихме много прибързано връщане към нормалността и мисля, че ще си платим цената за това. Защото по отношение на ваксинацията не сме на правилното място, вариантите на вируса циркулират и ние не сме защитили достатъчно хора. И честно казано, смятам, че трябва да намерим изход, защото иначе бързо вървим към епидемиологична ситуация и рисковете, свързани с нея", Майк Райън.

Нищо не е свършило, предупреди експертът.

Той изнесе данни, според които в държавите от Северна и Южна Америка новите случаи на седмична база са над милион. В Европа случаят не е по-различен - около половин милион души се разболяват за същия период.

Райън добави, че Световната здравна организация изпитва все повече затруднения и по отношение на финансирането, което допълнително спъва борбата с пандемията.

Днес трябва да станат ясни детайли около пътната карта за вдигане на карантинните мерки във Великобритания, планирано за 19 юли. От днес в Германия влизат свободно граждани на Португалия, Русия, Индия и Непал.

Завършилите ваксинационен курс няма да бъдат поставяни под карантина. Онези, които нямат имунизация обаче, ще трябва да се самоизолират за 10 дни. Забраната за влизане в Германия беше наложена заради бързо разпространяващия се "Делта" вариант на коронавируса.

По данни на университета Джонс Хопкинс заразените с COVID-19 в световен мащаб са над 184 милиона. Поставени са над 3 милиарда и 200 милиона ваксини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново мобилно приложение на Здравната каса от днес
Ново мобилно приложение на Здравната каса от днес
Горещо време и днес, от сряда се очакват валежи
Горещо време и днес, от сряда се очакват валежи