НОВИНИ

Протестиращи поискаха да не бъде отстрелвана мечката от Белица

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:06, 05.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
Още
Слушай новината

Министерството на земеделието и горите реши - мечката, която нападна жена край Белица може да бъде отстреляна, но само при условие, че отново посегне на човек. Сутринта беше обявено, че има разрешение мечката да бъде премахната, но после се наложи да бъде дадено и пояснение. Вероятно и заради острата реакция на неправителствени организации. Те пък сега, за да помогнат, обмислят как да прогонят мечката от района, за да не създава повече проблеми на хората.

В столицата пък вечерта протестиращи поискаха животното да не бъде убивано.

"За първи път се издава разрешително за отстрел на животно, което е за бъдещи провинения. Това е все едно да ви издам на вас присъда, че сте осъдена, но ако някога в бъдеще извършите правонарушение. Не е това начинът и ми се струва, че министерството тук бяга от отговорност. Тук става дума за това, че човек е навлязъл в територията на мечката, провокирал е мечката, предизвикал я е по един или друг начин. Не е спазил елементарните мерки за предпазване от контакт с мечка и животното е реагирало по съвсем естествен начин", заяви Явор Гечев, организатор на протеста.

Бързо решение на проблема с мечката поискаха жителите на община Белица. Притесняват се, че след като веднъж е нападнала ще го направи отново.

Издадено е разрешение за отстрел на мечката, нападнала жена в Белица

Днес специалисти от Регионалната инспекция по околна среда и води, Национален парк "Рила" и Парка за танцуващи мечки обсъдиха и възможности за отдалечаване на животните.

"Това, което взехме като решение, да вземем всички превантивни мерки, ловците и тези от ловното стопанство да вдигнат хранилките по високо в гората и туристите, които посещават парка за танцуващи мечки и парка с количките, да не изхвърлят хранителни отпадъци", заяви Радослав Ревански - кмет на община Белица.

От Агенцията по горите казаха, че със заповедта за отстрел на животното се цели да има законово основание в случай на нужда от реакция, ако има второ нападение.

"Не се предвижда и не е задължително това разрешително да влезе в сила, тоест да бъде отстреляна, която и да е мечка, в случай, че в района не бъде проявено поведение на агресия от страна на някоя мечка", заяви Филип Ковашки, заместник-директор на Агенцията по горите.

Ето я мечката, нападнала жена в Белица

"Не си мислете, че някой ще вземе пушки и ще тръгнат стихийно хората, това е сериозен проблем, който иска професионална организация и категорично ви заявявам, че отстрел на случайно животно е изключено, даже съм сигурен, че няма да се стигна до консумиране на разрешителното за отстрел", заяви Дамян Дамянов, директор на Югозападното горско стопанство.

Предвижда се да бъдат използвани алтернативни методи за справяне с животното, а именно да бъде прогонено, уловено или разселено. В такъв случай няма да се стигне до отстрел, увери Филип Ковашки.

Какво да правим, ако срещнем мечка - съвети от експертите

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев: Европейската перспектива е ключов двигател за трансформацията в Западните Балкани
Стефан Янев: Европейската перспектива е ключов двигател за трансформацията в Западните Балкани
Всички машини вече са доставени зад граница
Всички машини вече са доставени зад граница