НОВИНИ

Отпускат финансова помощ на пострадалите от наводнението в Котел

bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 05.07.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Отменено е частичното бедствено положение в Котел, обявено след пороя и наводнението в града. Пострадалите семейства ще бъдат подпомогнати от общината с финансови средства. Започна и предоставянето на дарения на най-пострадалите.

Няколко са семействата в Котел, чиято покъщнина е изцяло унищожена от огромното количество дъжд, излял се над града в събота.

Къщите вече са изчистени от тинята. На много места обаче мебелите и електроуредите са негодни за ползване. Само за няколко дни чрез социалните мрежи и мрежата на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" са събрани перални, печки, легла, матраци, дрехи и хранителни продукти за пострадалите. Предоставянето на даренията започна поетапно от най-нуждаещите се.

Целият първи етаж от къщата на семейство Хубови е залят от придошлата вода. Покъщнината им е на двора. В семейството има и 10-месечно бебе. Къщата няма застраховка, защото застрахователните компании отказали да я направят заради рисковата зона, в която е построена.

Кампанията по набиране на дарения е инициирана от център "Амалипе", съвместно с още няколко организации. Осигурените хранителни продукти са предоставени от Българската
хранителна банка. В кампанията участват и частни дарители.

В кампанията по подпомагане на наводнените в Котел се включват и от Червения кръст. Отпускат се социални помощи за най-пострадалите семейства.

Община Котел също ще подпомогне финансово пострадалите, след взетото решение от Общинския съвет.

Решението е да се отпуснат 40 000 лв. като се актуализира бюджетът, като тези 40 000 лв. ще бъдат разпределени по справедлив начин между тези, които пострадаха в град Котел и в село Тича, там има 7 семейства, които пострадаха, обясни Шериф Куванджъ, заместник-кмет на община Котел.

Общината вече е предприела действия, за да бъде решен проблемът с канализационната мрежа, а за изграждане на по-висока стена покрай реката търси помощ от държавата.

Организаторите на дарителската кампания ще продължат да предоставят покъщнина и хранителни продукти на всички, които се обърнат към тях за помощ.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отменен е отказът да се разследва продажбата на ТЕЦ "Варна" на фирма, близка до Доган
Отменен е отказът да се разследва продажбата на ТЕЦ "Варна" на фирма, близка до Доган
Вълнения в навечерието на фестивала в Кан
Вълнения в навечерието на фестивала в Кан