НОВИНИ

Как се възстановяват жителите на Котел след наводненията?

bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 28.06.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Регионални
Слушай новината

Улиците на Котел вече са почистени от наносите след като в събота само за час над града се изсипаха над 60 литра на квадратен метър. Пострадалите от наводнението семейства се опитват да изсушат домовете и покъщнината си.

След направения оглед щетите се остойностяват, а Общинският съвет на Котел ще актуализира бюджета на общината, за да бъде отпусната финансова помощ на пострадалите семейства.

При всеки по-обилен дъжд къщите, разположени в най-ниската част на Котел, в близост до река Луда Камчия, се наводняват. Хората разказват, че още не са се съвзели от наводнението преди две години, а стихията ги връхлита отново.

Близо 15 тона довлечена тиня, наноси и боклуци, свлекли се от по-високите части на града, бяха извозени от комуналната фирма. А хората са готови да напуснат домовете си и при най-малката опасност.

"Всеки път ми влиза вода в мазата при най-малкия дъжд. Проблемът е, че нямаме канали, откъдето да се изтича водата", казва Милчо Бонев.

"Мина стихията. Да благодарим на Бог, че няма жертви. Това е, живи и здрави сме. Малко сме уплашени, но имаме сила все още. Тиня, боклуци, всичко, чак номера на колите намерих къде са хвърлени", разказва Ангел Кирилов.

От община Котел извършиха необходимия оглед на наводнените къщи. Днес се очаква нанесените щети по домовете да бъдат остойностени, а на свое заседание общинските съветници до гласуват определена сума за подпомагане на най-засегнатите от пороя.

Ще се търси помощта и на държавата за подобряване на инфраструктурата и за справяне със зачестяващите наводнения.

"Тази канализационна мрежа е била достатъчна може би предишните години. Може би някакви климатични промени, но тези анализи тепърва предстои да се направят. Явно, че трябва да се вземе ново решение да се направи промяна в тази инфраструктура, че да може да поеме такива водни маси. Имаше съмнение, че канализационната мрежа е запушена, но това не е така. Преди 15 - 20 дена поканихме даже старозагорска фирма, която направи оглед, беше почистена канализационната мрежа. Канализационната мрежа просто не може да поеме новите количества, които се появяват, а те на какво се дължат трябва да се направят анализи", обясни заместник-кметът на община Котел Шериф Кованджъ.

Жители на Котел се организираха в социалните мрежи, за да помогнат на пострадалите си съграждани.

"Ще направим един оглед в повечето къщи на място. Отговаряме на онлайн платформата ни, и на посочения номер, на сигнали за хора, които имат нужда от помощ или техни приятели, които също имат нужда от помощ", каза Кристин Колева.

Частичното бедствено положение ще бъде отменено след нормализиране на ситуацията в Котел.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Труп на бебе беше открит в кофа за боклук в София
Труп на бебе беше открит в кофа за боклук в София
Сабаленка без проблеми на старта на Уимбълдън
Сабаленка без проблеми на старта на Уимбълдън