Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Туристическият бранш излиза на протест - настоява за спешна среща с министъра

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:10, 28.06.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

От обединение "Бъдеще за туризма" настояват за оставката на министъра на туризма и утре излизат на протест.

Те са недоволни от новите условия, по които трябва да получат неусвоените до този момент 16,5 милиона лева помощ за сектора.

Според тях новата наредба е абсурдна, а държавата не е гарантирала сумите на клиентите за предплатените туристически пакети.

Те дадоха пример с казуса с гръцкия туроператор, който обяви, че няма да работи до 31 юли и, ако правителството не чуе исканията им, примерът може да се повтори и у нас.

"За съжаление това, което алармирахме преди една година и предвиждахме, започна да се случва, казусът "Музенидис" е само върхът на айсберга. Ако продължи тази ситуация, просто ще се случи в много по-голям мащаб. Без да искаме да всяваме страх, просто искаме да покажем реалността, която е грозна, ако няма действия от страна на държавата", заяви Павлина Илиева, председател на Управителния съвет на обединение "Бъдеще за туризма".

"Българските туроператори не са подготвени да посрещнат трудностите, които се задават от това, че браншът не е работил година и половина и някои туроператори е възможно да фалират. Това ще създаде допълнително напрежение по туроператори, които в момента работят, а още не са се издължили на хората от 2020 година, защото все още не е решен този проблем, както беше решен в другите държави от Европейския съюз", допълни Димитър Балтов, заместник-председател на Управителния съвет на обединение "Бъдеще за туризма".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивелина Димитрова е подала оставка като член на СЕМ
Ивелина Димитрова е подала оставка като член на СЕМ
Нападение с нож в германския град Ерфурт
Нападение с нож в германския град Ерфурт