НОВИНИ

Първият за тази година туристически кораб акостира в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
10:31, 28.06.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Първият за тази година туристически кораб акостира на русенския кей. Това е цяло събитие за туроператорите, защото в предните години щеше да е поредният кораб за сезона. Заради COVID пандемията тук миналата година спряха само 24 пътнически кораба, въпреки че е имало заявени над 500 посещения. Туроператорите не се наемат да прогнозират колко туристи още ще слязат на русенския бряг, но се надяват да са повече от миналата година, която е била много тежка за тях.

До миналата година круизен туризъм по долното течение на река Дунав нямаше само през зимата, но през 2020 г. сезонът продължи само 2 месеца. Заради коронавируса туристите анулираха резервациите си, а много от пристанищата отказваха да приемат туристически кораби.

Плаващият под швейцарски флаг кораб "Нестрой" е първият, който акостира на русенското пристанище. Капацитетът му е 230 пасажери, но в момента на него има само 70 души. И всички задължително са или ваксинирани, или с отрицателен PCR тест. Мнозина от тях още миналата година са искали да пътуват по този маршрут.

"Трябваше да отложим пътуването заради пандемията, но вече сме с ваксини и решихме, че можем да се престрашим и да пътуваме", разказа Йохана Тойч.

"Бяхме резервирали пътуване за юни, после го преместиха за септември, след което се отложи. Слаба богу, сега имаме възможност да го направим. И не съжалявам. Преминаването през Железни врата за мен беше сензационно", сподели Албин Алшмид.

Само от този кораб миналата година местният туроператор е имал 20 заявки за посещения и всички са били анулирани. Тази година заявките също са 20.

"Дали това ще се осъществи – виждате как се менят нещата бързо, със седмици, с месеци, така че не мога да бъда съвсем сигурна", коментира пред БНТ Катерина Колева, която е представител на туроператорска фирма.

Всичко зависи от това дали ще има нова вълна на коронавируса и от решенията на всяко едно правителство. Туроператорите се надяват, че от 1 юли, когато цифровият сертификат за COVID стане достъпен за всички държави от Европейския съюз, повече туристи ще се престрашат да се качат на корабите и тази година ще имат повече работа.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фернандо Сантош: Някои играчи плакаха в съблекалнята
Фернандо Сантош: Някои играчи плакаха в съблекалнята
Роберто Мартинес: Контролирахме мача
Роберто Мартинес: Контролирахме мача