НОВИНИ

Кои са най-подходящите слънчеви очила за лятото

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 28.06.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

Кои са най-подходящите слънчеви очила за лятото и как да разберем дали ни пазят от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи? На тези въпроси отговаряха експерти във Варна по време на фестивала "Зелена революция".

Преносимият апарат на д-р Димчо Томов отчита нула. Това означава, че слънчевите очила предпазват от ултравиолетовите лъчи. Елементът, който ни пази, е почти невидим и нанесен като тънко покритие по очилата.

"И когато имаме небрежно отношение към очилата, включително и на плажа, когато се хвърлят на кърпата, на пясъка или се слагат по чанти и джобове, с течение на времето покритието се изтърква и надрасква", заяви д-р Димчо Томов от катедра "Хигиена и екология" в МУ-Варна.

Подобни очила създават измамното усещане, че очите ни са предпазени, но реално са изложени на риск. За какво да гледаме, когато купуваме нови очила?

"В магазина на опаковката на очилата има съответната етикировка и стикер. Първо, че отговаря на европейските изисквания с маркировка и, второ, да има надпис, че задържа лъчите под 400 нанометра", допълни д-р Димчо Томов.

Експертите са на мнение, че хората вече масово осъзнават колко е важно да използват качествени слънчеви очила.

Слънчеви очила трябва да се носят не само през лятото, но и през зимата, казват лекари. Очите са един от органите, които най-лесно се увреждат от ултравиолетовите лъчи.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров остава 21-ви преди началото на Уимбълдън
Григор Димитров остава 21-ви преди началото на Уимбълдън
Достъпни ли са плажовете за хора с увреждания?
Достъпни ли са плажовете за хора с увреждания?