НОВИНИ

Експерт: Летният сезон по Черноморието ще е най-силен от 20 юли до 20 август

bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 28.06.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Бизнес
Слушай новината

Август месец със сигурност ще бъде най-пълният месец за летния сезон по Черноморието. От 20 - 25 юли до 20 август ще бъде най-силният период. Това каза Константин Занков от Института за анализ и оценка на туризма в "Денят започва".

"Много предизвикателно начало на сезона. Освен тежкия момент с коронавируса, но и метеорологичните условия не подпомогнаха старта на лятото, със сигурност беше трудно за бранша. Много хотели все още не са отворили", допълни той.

Според него "картите са изиграни" по-добре от миналата година, що се отнася до информираността и яснотата, която имат хотелиерите, ресторантьорите и потребителите.

"Ситуацията е динамична - публичният сектор, съответно министерството, прави комуникационни кампании с чужди държави, с основните ключови пазари към нас, организират се рекламни кампании. За съжаление, за България това се случва в последния момент", изясни Занков.

Въпреки че сме в зелената зона, нашите съседки са предпочитани от туристите, коментира още експертът.

"Гърция доста рано обявиха своите мерки за сезона, условията, по които ще се влиза в страната. Това даде старт на резервациите на един доста по-ранен момент. Турция пък наблегнаха на силна лятна рекламна кампания, въпреки стагнацията и условията, които бяха наложени заради коронавируса, те не забравиха да промотират дестинацията си и туризма", обясни той.

По думите му хотелиерите, които са разпознаваеми на българския пазар - работили са с българи, имат добър имидж, са били пълни миналото лято. Докато хотелите, които разчитат на т.нар. "индустриален туризъм" - работили са с чартърни полети от определени дестинации, са реално неразпознаваеми сред българския клиент и останаха празни.

Достъпни ли са плажовете за хора с увреждания?

Занков отбеляза, че доста плажове не са достъпни за хората с увреждания. Туризмът е за всички и трябва да има равни прави. Необходимо е концесионерите да бъдат ангажирани с условия, които да предоставят добра възможност за придвижване на хора с колички и да бъдат изградени рампи, препоръча той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С влак в небето: Китай пусна въздушна железница
С влак в небето: Китай пусна въздушна железница
Повече момчета проплакват в Първа АГ болница в София
Повече момчета проплакват в Първа АГ болница в София