НОВИНИ

Избират новия кмет на Благоевград на балотаж

bnt avatar logo
от БНТ
06:38, 28.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Рекордно ниска избирателна активност на частичните избори за кмет в Благоевград. Тази неделя ще се проведе балотаж, след като никой oт седемте кандидати не успя да събере необходимия брой гласове на първия тур. Гласуването в града беше изцяло машинно, само в 20 секции в селата вотът беше на хартия.

Очаква се на балотаж на 4 юли да бъде избран новият кмет на Благоевград.

Двама кандидати отиват на балотаж. При 100% обработени протоколи най-много гласове е събрал Илко Стоянов от "Има такъв народ" - 35,32 процента, следван от назависимия кандидат, подкрепен от БСП, Румен Томов с 28,65 процента.

В 120 от общо 140 секции в община Благоевград се гласува изцяло машинно. Никъде не се появиха проблеми, свързани с техническата неизправност на устройствата, те работеха през целия ден.

Членове на секционните комисии казаха, че машинното гласуване ги е улеснило изключително много, тъй като им е отнело около 20 минути, за да приключат изборния ден.

Никакви жалби или сигнали за нарушения не са постъпвали в ОИК. Това, което направи най-силно впечатление обаче е рекордно ниската избирателна активност - 27,77 %, което е два пъти по-малко от гласувалите на редовните кметски избори през 2019 година.

"Нямаше ги избирателите. Оправдавахме се главно със затрудненията, които ще дойдат от машинното гласуване. За обща радост машините бяха наши помощници. Това не беше пречка за хората да гласуват, напротив, от прегледа, който правихме през целия ден, се забелязваше, че обикновено гласуват по-възрастните хора", заяви Йордан Симонски, заместник-председател на ОИК-Благоевград.

Освен в Благоевград частични местни избори имаше в още 7 населени места. В 5 от тях има избрани кметове, в останалите 2 ще има балотажи.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Падат маските на открито в Италия
Падат маските на открито в Италия
След вота: Поражение за крайната десница във Франция
След вота: Поражение за крайната десница във Франция