Организират пробни гласувания с машина в цялата страна

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
22:16, 27.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
Политика
Слушай новината

Пробни гласувания се организират от днес за хората, които се притесняват, че няма да се справят с машинния вот. По три машини ще бъдат изпратени във всички Районни избирателни комисии. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева. От Обществения съвет към ЦИК обаче изразяват недоверие, че подобна кампания ще е успешна и ще позволи в рамките на десетината оставащи дни - хората да пипнат и видят машина. Думите са на заместник-председателя на съвета Стефан Манов пред БНР.

Сравнително ниска беше вчера избирателната активност в община Благоевград. Според ЦИК не е ясно дали това се дължи на машинния вот.

От ЦИК казаха, че има достатъчно време всички хора, които не са гласували досега с машина, да го направят. Смятат, че машините няма да са причина за по-ниска избирателна активност.

"Ще тръгнат към всички Районни избирателни комисии по три машини във всеки район и са надяваме кметовете на общини, областните управителни, районните комисии да организират такива пробни гласувания, за да могат всички избиратели, които искат да видят машина, да гласуват на нея преди изборите. Не знам дали ще бъде по-ниска или по-висока активността - лято е, много хора ще бъдат на почивка, няма да успеят да гласуват, когато са на почивка в страната, така че ще видим на изборите", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Днес ще се инсталира софтуерът за машините в чужбина, за да се транспортират по дипломатически път. Обслужването там ще е от техници, наети от "Сиела Норма". Вчера в Благоевградско проблеми с гласуването е нямало, нямало e жалби и сигнали. Сутринта машина е спряла да работи в Сърница. От ЦИК казаха, че не е било заради прегряване в топлото време.

ЦИК: Машината в Сърница не е спряла заради прегряване

"Доколкото разбрах, едната е спряла може би по технически причини, пусната е да гласува и не е гласувано в рамките на пет минути. Тези машини се използват за гласуване в Южна Америка, в държави, в които няма климатизация на помещенията и там се гласува включително в джунглите, в планините, така че не смятам, че машината има проблем с високата температура", допълни тя.

Все пак ще има препоръка за следващия тур на частичните избори да се търсят по-прохладни помещения.

Избирателната активност вчера беше сравнително ниска. Към 13.00 часа в община Благоевград тя беше около 11%. В понеделник там са били изпратени четири машини за тестови гласувания, обясниха от ЦИК, дадени са били и указания членовете на комисии да помагат на избирателите, но без да виждат екрана на машината. В селата, където се избираше кмет, около обяд активността беше по-висока - между 12 и 37 на сто.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От утре възобновяват полетите между Русия и България
От утре възобновяват полетите между Русия и България
Избирателна активност над 60% в пазарджишкото село Памидово
Избирателна активност над 60% в пазарджишкото село Памидово