НОВИНИ

ЦИК: Машината в Сърница не е спряла заради прегряване

bnt avatar logo
от БНТ
15:33, 27.06.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Машината, която е спряла в Сърница след 10.30 ч., не е спряла вследствие на температурата и всъщност температурата не е била толкова висока в помещението - категорична беше зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Тя заяви, че за следващите избори ще препоръча да се търсят помещения, в които да не се повишава толкова много температурата.

Едната от машините е спряла поради технически причини - защото в продължение на 5 минути никой не е гласувал.

"Категорична беше председателката на Общинската избирателна комисия, че машината не е спряла вследствие на прегряване, след това са осигурени вентилатори, но е имало и отворени врати и прозорци, за да се проветрява помещението", каза още зам.-председателят на ЦИК.

Навсякъде гласуването върви спокойно, няма напрежение, няма спрели машини. Няма получени сигнали, с изключение на този от Сърница.

По думите на Матева тези машини се използват за гласуване в държави от Южна Америка, където няма климатизация на помещенията, там се гласува включително в джунглите, в планините и не е проблем за машината да работи при висока температура.

Регистрираната избирателна активност в Благоевград към 13.30 ч. е 10 - 11%.

"Утре ще тръгнат към всички Районни избирателни комисии по три машини във всеки район и се надяваме кметовете на общини, областни управители, районните комисии да организират такива пробни гласувания, за да могат всички избиратели, които искат да видят машина, да гласуват на нея преди изборите", каза още Матева.

Тя не се нае да прогнозира каква ще бъде избирателната активност на 11 юли.

Зам.-председателят на ЦИК допълни, че машините ще бъдат прибрани още тази вечер и евентуално, ако има балотаж, ще бъде инсталирана новата бюлетина, съдържаща кандидатите за балотаж.

За изборите за Народно събрание ще се гласува със същия софтуер, който беше и за 4 април.

"Снощи утвърдихме бюлетината за чужбина, тъй като там няма преференции, заради невъзможността за промяна на софтуера ще остане един запис отгоре на бюлетината вдясно - преференции и предпочитания, няма да има кръгчетата, защото това не е въпрос на софтуера", обясни Матева.

Ще може да се сравнява хеш кодът, който е създаден и одитиран за изборите на 4 април. Този хеш код ще бъде същият за всяка машина и в страната, и в чужбина, и ще се съдържа на всеки разпечатан нулев или окончателен протокол с резултатите, както и на всяка разписка, с която избирателят след като е гласувал, вижда направения избор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щетите от торнадото в Чехия са за 471 млн. евро
Щетите от торнадото в Чехия са за 471 млн. евро
Григор Димитров започва на Уимбълдън във вторник
Григор Димитров започва на Уимбълдън във вторник