НОВИНИ

Над 15 тона тиня и боклуци събраха за ден след наводнението в Котел

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 27.06.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Извършен е оглед на всички засегнати къщи от пороя в Котел. Описани са всички щети, а хората продължават да почистват домовете си. Специализирана техника цял ден извозваше събраната тиня и наноси, довлечени от водата.

Над 15 тона тиня и боклуци са събрани за ден от пострадалите от наводнението в Котел къщи.

"Спахме със страх. Влага, мирише, хич не е годно за живеене. Та туй е, на тиня", разказа Стоянка Богданова.

Хората се опитват да почистят домовете си и да ги пригодят отново за живеене. Казват, че се страхуват от нови валежи. Готови са да напуснат домовете си и при най-малката опасност.

"На 90% сме вече готови. Мина стихията. Да благодарим на бога, че няма жертви. Тиня, боклуци, всичко, чак номера на колите намерих къде са хвърлени", сподели Ангел Кирилов.

"Горе зърнени храни също, уплашени хората, дерето протече, мостове закара там. Туй е, няма какво. Благодарим на кметството, че изпрати машините да се почисти тук, улиците", коментира Величко Москов.

От общината вече са извършили оглед на пораженията от стихията в Котел и съседното село Тича. Описани са нанесените щети. Предстои да бъдат остойностени.

"Кметът ще внесе предложение до Общинския съвет за изменение на бюджета за 2021 година и ще се гласува една сума, която ще бъде разпределена между тези хора, които имат нужда от такова подпомагане", заяви зам.-кметът на общината Шериф Кованджъ.

В социалните мрежи жители на Котел се организират, за да окажат помощ на пострадалите от наводнението семейства.

"Отговаряме на онлайн платформата ни, и на посочения номер, на сигнали за хора, които имат нужда от помощ или техни приятели, които също имат нужда от помощ", обясни доброволката Кристин Колева.

Обявеното частично бедствено положение в община Котел остава в сила до стабилизиране на ситуацията в пострадалите населени места.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Край на изборния ден в Благоевград
Край на изборния ден в Благоевград
Горски пожар в Мармарис взе жертва
Горски пожар в Мармарис взе жертва