Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Видеокадри от Марс изпрати китайският роувър

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:10, 27.06.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Китай публикува видеокадри от придвижването на неговия роувър на Марс. Изображенията са заснети от безжична камера, оставена от робота върху повърхността на планетата в района Утопиа Планитиа. Новите кадри съдържат и моменти от кацането на 14 май. Те са изпратени на Земята чрез китайски спътник, разположен на орбита около Червената планета.

Китайският роувър "Джужун" е изминал 236 метра за 42 марсиански денонощия към днешна дата. Марсианското денонощие е 24 часа и 39 минути - малко повече от земното. Статични изображения от самото кацане бяха разпространени миналата седмица, сега е налична и видеоверсия.

"Според телеметрията точката на кацане е само на 3 км от планираната. Като цяло позицията е много точна и контролната система работи много добре", заяви Рао Уей от Китайската космическа агенция.

Клиповете от повърхността на Марс са общо три. Първият е заснет малко след кацането и показва отдалечаването на робота от безжичната камера.

Следват кадри с въртене на колелата до платформата за кацане и накрая - моменти от слизането по рампа от платформата.

Последният материал съдържа звук от задвижващата система на роувъра. В марсианската атмосфера звуците се чуват по-глухо, отколкото на земята.

"Материалът ни позволява да направим задълбочен анализ за околната среда и условията на Марс, например плътността на атмосферата", каза Лиу Джизонг от Марсианската програма на Китай.

Китайските учени очакват роувърът да остане в действие поне 90 марсиански денонощия. Той прилича на американските "Спирит" и "Опортюнити" и тежи около 240 килограма. Разполага с мачта с монтирани камери, както и с пет инструмента за изучаване на състава на скалите и атмосферните условия. Подобно на американския "Пърсивиърънс", китайският апарат разполага с радар за търсене на подпочвена вода.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Към 17.00 ч: Едва 20% от избирателите са гласували в Благоевград
Към 17.00 ч: Едва 20% от избирателите са гласували в Благоевград
Страхотна Чехия елиминира вяла Нидерландия от Евро 2020
Страхотна Чехия елиминира вяла Нидерландия от Евро 2020