НОВИНИ

Китайският роувър изпрати снимки от Марс

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:00, 08.06.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Още
китайският роувър изпрати снимки марс
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Китайската космическа агенция разпространи снимки, заснети от нейния апарат на Марс, които показват роувъра и платформата за приземяване на повърхността на Червената планета. За непрофесионалното око това са две точки, но всъщност по-голямата е платформата, а по-малката - марсоходът "Джужун".

На 15 май Китай успешно приземи на Марс своя роувър, а на 22 май той слезе от платформата и потегли по повърхността на планетата, за да я изследва. Носи името на древен китайски бог на огъня и е подобен на вид на американските "Опортюнити" и "Спирит". Има шест инструмента и няколко камери. Ще вземе и проби от почвата. Първоначалната му изследователска мисия е три месеца в изследване на зона, за която се смята, че някога е била море.

Това е исторически успех за Пекин. Китай е втората държава, която успя да изпрати марсоход, който да кацне и да заработи безпроблемно на Марс след Съединените щати. Опитът на Съветския съюз през 1971 година завършва неуспешно, след като апаратът замлъква на 100-та секунда от мисията.

Пекин ще споделя със световната научна общност откритията на своя пратеник, а следващата мисия за връщане на проби до Земята е планирана за 2028 г. Сега на планетата се намират три изследователски апарата - "Кюриосити", "Индженюити", а сега и "Джужун". С техните изследвания, човечеството ще е крачка по-близо до мечтата си човек да стъпи на Марс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов с реакция след коментари на социолози за изборите
Слави Трифонов с реакция след коментари на социолози за изборите
Aлександър Зверев вече е на полуфиналите на Ролан Гарос
Aлександър Зверев вече е на полуфиналите на Ролан Гарос