НОВИНИ

Неофициално: Ще има балотаж на местните избори в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
21:49, 27.06.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Частични местни избори се проведоха в Благоевград днес. За първи път - по новите изборни правила. В 120 от общо 140 секции вотът беше изцяло машинен. Дали заради това или по друга причина избирателната активност в града и селата от общината през целия ден беше рекордно ниска.

До последно избирателната активност беше много ниска. Малко над 27% е тя, което е антирекорд според хора, които в последните 15 - 20 години следят и се занимават с организацията на избори. Те казаха, че досега не си спомнят толкова ниска избирателна активност.

Няма нито един сигнал или жалба за нарушение на изборното законодателство. Машините навсякъде работеха без проблем. Общинската избирателна комисия вече започна да обработва протоколите и флашките от машините. Много бързо се осъществява тази обработка, само за 15 - 20 минути документите са приети и секционните комисии са свободни да си ходят.

Притеснени и неспокойни дали ще се справят с гласуването. Така днес пристъпваха към изборните секции част гласоподавателите в Благоевград.

"Миналия път беше по избор нали, сега вече нямаме право да избираме, ама не виждам нищо сложно в това, пъхаш картата и то си ти показва", сподели жителка.

Ниска избирателна активност в Благоевград, 7 кандидати се борят за кметския пост

В 4 от селата в община Благоевград, където има над 300 избиратели, също се гласуваше само машинно. А сред първите упражнили правото си на вот беше 80-годишният Огнян Гошев от Покровник. Възрастният мъж успя да гласува за около 3 минути, но призна:

"За възрастните е много трудно, но благодарение на помощта – справихме се!"

"Хората се справят с машината, нямаме отказал се да гласува, предвид че нямаме хартиени бюлетини, а само машинно. Искам да ви кажа, че пенсионерите се справят много бързо, даже по-младички хора повече се притесняват", разказа председател на СИК.

ЦИК: Машината в Сърница не е спряла заради прегряване

Въпреки високите температури през днешния ден в секционните комисии нямаше случай на прегрели машини за гласуване.

"Справя се добре за момента, да не я урочасаме, но даже и в секциите, където има по две машини, казват, че работят, няма никакви проблеми, надяваме се и на предстоящите парламентарни избори да е така", коментира председател на СИК.

Дали жителите на Благоевград са избрали кмет на първи тур или следващата неделя ще има балотаж, ще стане ясно утре сутрин.

По неофициална информация балотаж ще има. Той ще бъде между двама кандидати - единият, издигнат от политическа партия, а другият - независим.

Репортери: Станислава Христова и Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сектанти се събират в пещера утроба край Татул
Сектанти се събират в пещера утроба край Татул
Десетки семейства бедстват в община Горна Оряховица, унищожена е част от пътната настилка
Десетки семейства бедстват в община Горна Оряховица, унищожена е част от пътната настилка