НОВИНИ

Десетки семейства бедстват в община Горна Оряховица, унищожена е част от пътната настилка

bnt avatar logo
от БНТ
21:34, 27.06.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

След проливните дъждове през изминалата нощ сериозна остава обстановката в област Велико Търново. Заради бурята десетки населени места останаха без ток, затворени за движение бяха и пътища, но до сутринта ситуацията се нормализира.

Бедствено обаче остава положението в община Горна Оряховица. И миналата нощ там продължи да вали проливен дъжд, придружен със силна буря. Стихията е унищожила километри от пътната настилка в региона и по първоначални данни щетите ще надхвърлят един милион лева. Бедстват и десетки семейства, чиито къщи, дворове и приземни етажи са наводнени и залети с тонове тиня.

Безсънна нощ за жителите на Долна Оряховица. Домът на Пламен Петков е под вода. През нощта се наложило да евакуират възрастната му баба, тъй като водата и тинята залели стаята ѝ.

"Мазата е пълна, 3 метра вода и кал навсякъде, мизерия. Аз съм на 35 години, такова нещо не помня. Просто е нещо ужасно, може да ловим риба", разказа Пламен Петков.

На много места водната стихия е отнесла асфалта, зейнали са дълбоки дупки, което прави улиците непроходими.

"Много тежка нощ беше. Трудно е, все още има наводнени къщи. Нямаме бедстващи хора, но имаме материални щети доста. Ние се надяваме на помощ от държавата, няма как да се справим с тази ситуация, която е бедствена", заяви кметът на града Йордан Байчев.

Частично бедствено положение в община Горна Оряховица, млад мъж е загинал в Златарица

"Тази нощ 50 процента от улиците бяха плувнали, не се виждаха. Сигналите още продължават и още се извършва отводняване", обясни областният управител Георги Гугучков.

"Тежко е положението. Ще минем, ще опишем щетите и ще кандидатстваме пред Междуведомствената комисия за възстановяване", коментира и кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Бедствено е положението и в съседното село Писарево, където са унищожени десетки декари земеделска продукция.

Водната стихия е заляла тази нощ тази разсадник с плодни дръвчета и цветя, и продукцията е напълно унищожена. Залети с вода са дворове, приземни етажи, мазета в селото, но и в целия регион. Не достигат хора и техника, за да може да се реагира навреме и хората се опитват да спасят продукцията и покъщнината си със собствени сили.

Продължава и разследването на причините за фаталния инцидент в Златарица, при който след силната буря в събота сутринта електрическа жица се скъса и падна върху 29-годишен мъж, който загина на място.

Репортер: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неофициално: Ще има балотаж на местните избори в Благоевград
Неофициално: Ще има балотаж на местните избори в Благоевград
Съпругата на загиналия майор Терзиев призова президента за честно разследване
Съпругата на загиналия майор Терзиев призова президента за честно разследване